x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cântecul "Happy Birthday to You", obiectul unui proces pentru drepturi de autor

Cântecul "Happy Birthday to You", obiectul unui proces pentru drepturi de autor

14 Iun 2013   •   19:16
Cântecul "Happy Birthday to You", obiectul unui proces pentru drepturi de autor

"Happy Birthday to You", celebra melodie care se cântă la aniversări nu doar în SUA, ci în întreaga lume, a devenit obiectul procesului dintre o companie de filme documentare din America şi compania Warner Music Group.

În prezent Warner Music Group deţine drepturile de autor pentru cântec, cerând căte 1.500 de dolari celor care vor să folosească melodia în scop comercial. Cine nu plăteşte drepturile de autor, riscă o amendă de 150.000 de dolari. Însă compania "Good Morning To You Productions Corp", care vrea să facă un film documentar despre celebrul cântec, a dat în judecată Warner, susţinând că "Happy Birthday to You" ar trebui să intre în patromoniul mondial.

Mai mult, cei care au dat în judecată Warner susţin că gigantul industriei muzicale ar trebui să restituie milioane de dolari celor care au plătit până acum drepturile de autor.

Warner câştigă anual peste 2 milioane de dolari din drepturile de autor ale acestei melodii, susţine "Good Morning To You Productions Corp".

Cântecul a apărut pentru prima dată în anul 1893 cu titlul "Good Morning to All" (Bună dimineaţa tuturor) fiind compus de surorile Patty şi Mildred Hill.

Melodia trebuia să fie iniţial un cântec prin care învăţătoarele îşi primeau elevii în clasă. Ulterior, însă, melodia a devenit celebră cu alte versuri (autorul fiind necunoscut), anume "Happy Birthday to You" (La mulţi ani).

Melodia originală a fost achiziţionată de compania Clayton Summy, în 1893, devenind apoi Birch Tree Ltd, companie cumpărată în 1998 de Warner. "Good Morning To You Productions Corp" susţine, însă, că drepturile de autor asupra melodiei trebuiau să expire în 1921, iar copy-right-ul ar trebui să se aplice, oricum, doar aranjamentului muzical pentru pian al melodiei, nu şi celorlalte variante. 

Happy Birthday to You

×
Subiecte în articol: happy birthay warner music group