x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hazem al-Beblawi, numit premier în Egipt. ElBaradei este vicepreşedinte

Hazem al-Beblawi, numit premier în Egipt. ElBaradei este vicepreşedinte

09 Iul 2013   •   18:34
Hazem al-Beblawi, numit premier în Egipt. ElBaradei este vicepreşedinte

Hazem al-Beblawi, fost ministru de Finanţe, a fost numit marţi premier al Egiptului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ahmed al-Muslimani, relatează AFP.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost numit vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale. Opoziţia egipteană a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mohammed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a o reprezenta şi a pregăti o tranziţie politică.

Adly Mansour, preşedintele interimar al Egiptului, a anunţat luni seară desfăşurarea de alegeri legislative înainte de 2014 în această ţară intrată miercurea trecută într-o tranziţie politică, după ce armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Morsi.

Uniunea Europeană a anunţat luni că examinează posibila asistenţă pentru Egipt, condamnând recentele violenţe din această ţară, relatează AFP.
“Continuăm să vorbim cu partenerii noştri egipteni şi nu este prevăzut să schimbăm mecanismul de a ajuta această ţară'', a declarat în cursul unei conferinţe de presă Michael Mann, purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. “Pentru moment vom continua să acordăm asistenţă pentru instituirea democraţiei. Examinăm în permanenţă ajutorul nostru pentru Egipt şi în funcţie de situaţia din teren vom putea opera modificări”, a afirmat el.

Reprezentantul CE a precizat că Uniunea Europeană nu acordă ajutor pentru bugetul statului egiptean din cauza lipsei de progres a reformelor, dar a acordat asistenţă organizaţiilor neguvernamentale. UE intenţiona să furnizeze aproximativ cinci miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi donaţii pentru perioada 2012-2013. Pe de altă parte, Michael Mann a exprimat “marea îngrijorare” a UE după noile violenţe produse luni dimineaţă în Egipt. “Condamnăm şi regretăm violenţele. Trebuie ca procesul politic să continue într-o manieră paşnică”, a afirmat el.

×
Subiecte în articol: Hazem al-Beblawi premier Egipt elbaradei