x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hotărâre ISTORICĂ a Marinei Militare a SUA

Hotărâre ISTORICĂ a Marinei Militare a SUA

15 Sep 2015   •   19:14
Hotărâre ISTORICĂ a Marinei Militare a SUA

Marina americană a acceptat limitarea utilizării sonarelor şi a materialelor explozive în apropierea delfinilor, balenelor şi a altor mamifere marine în cadrul unui acord amiabil considerat "istoric" de asociaţiile de apărare a mediului, transmite marţi AFP.

Acordul aprobat luni de un judecător federal din Hawai vizează activităţile marinei în Pacific, în sudul Californiei şi în largul arhipelagului Hawai. Asociaţiile care au dat în judecată armata în două procese apreciau ca nefaste pentru fauna şi flora marine antrenamentele şi testele efectuate în aceste sectoare.

"Ani întregi marina a spus că îi era imposibil să rămână departe de zonele importante din punct de vedere biologic pentru mamiferele marine...Acum au recunoscut că o puteau face", a afirmat David Henkin, avocat al grupului Earthjustice, considerând că acordul este "istoric".

Înţelegerea prevede ca armata să îşi continue instrucţia, dar reducând pericolele pentru mediul marin, au explicat avocaţii.

Potrivit mai multor studii, utilizarea sonarelor sau a materialelor explozive poate afecta auzul delfinilor şi al balenelor, au atras atenţia apărătorii mediului. "Dacă un delfin sau o balenă nu poate auzi nu poate supravieţui", a încheiat Henkin, citat de AFP.

×