x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hotelul groazei din Paris

Hotelul groazei din Paris

15 Apr 2005   •   00:00

Cel putin 16 persoane, intre care patru copii si un bebelus, si-au pierdut viata si alte 55 au fost ranite in cursul noptii de joi spre vineri, intr-un incendiu care a mistuit un hotel din Paris, unde locuiau familii de imigranti.

  • de CAMELIA MUNTEAN
  • CAUZE NECUNOSCUTE. Flacarile ucigase au mistuit Hotelul Paris-Opera si au secerat vieti
    Incendiul este unul dintre cele mai grave care au avut loc la Paris in ultimii 20 de ani. Potrivit pompierilor, bilantul victimelor ar putea fi mult mai mare, daca se are in vedere ca pe cel putin 12 dintre raniti se afla in stare foarte grava. Politia din Paris a demarat o ancheta pentru a stabili cauzele declansarii incendiului care a distrus in totalitate Hotelul Paris-Opera, o cladire cu sase etaje situata pe strada Provence, in apropierea Galeriilor Lafayette. Surse ale Politiei au afirmat totusi ca, potrivit tuturor probabilitatilor, incendiul s-ar fi declansat "din cauze accidentale". In cladire erau cazate 76 de persoane, majoritatea familii de origine africana, printre raniti aflandu-se senegalezi, portughezi, americani, ucraineni si tunisieni.

    SCENE DE COSMAR. Pompierii au fost chemati la locul dezastrului in jurul orei locale 02:20 (03:20 ora Romaniei), dupa 10 minute ei mobilizand si serviciile medicale. Printre raniti se numara si persoane care au suferit politraumatisme dupa ce au sarit de la etajele superioare ale imobilului. Alte persoane s-au intoxicat cu fum sau au suferit arsuri grave. Focul a fost stins definitiv in jurul orei 05:45 (06:45 ora Romaniei), dar pompierii au cautat victime la ultimele doua etaje ale cladirii, unde fumul a fost foarte dens timp de mai multe ore.

    MARTORI
    La incendiu au fost martore numeroase prostituate, care se aflau in hotelurile din apropiere. Una dintre ele a povestit ca a auzit strigate de ajutor de la persoanele din hotelul de imigranti, iar unii oameni au sarit pe ferestre din cauza flacarilor. Stabilimentul avea doar o singura iesire, din acest motiv fiind putin probabil sa detina o autorizatie de functionare legala. Circulatia a fost deviata, acest cartier aglomerat in care functioneaza numeroase magazine si birouri fiind timp de mai multe ore paralizat. La 10 minute dupa ce au sosit la locul sinistrului, pompierii s-au vazut siliti sa declanseze "planul rosu", destinat situatiilor grave, la operatiuni luand parte peste 250 de salvatori, opt ambulante echipate special pentru astfel care situatii. Presedintele francez, Jacques Chirac, s-a declarat "profund emotionat" de tragedie si a adaugat ca acest incendiu "constituie o catastrofa care se inscrie printre cele mai dureroase din toate cate au indoliat Parisul". El a cerut anchetatorilor "sa descopere cat mai repede cu putinta adevarul in ceea ce priveste cauzele declansarii incendiului, precum si masurile care trebuie luate.

    ×
    Subiecte în articol: externe