x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ÎNTRE SPERANŢĂ ŞI SCEPTICISM/ Preşedintele Obama s-a pus pe treabă

ÎNTRE SPERANŢĂ ŞI SCEPTICISM/ Preşedintele Obama s-a pus pe treabă

de Sînziana Stancu    |    22 Ian 2009   •   00:00
ÎNTRE SPERANŢĂ ŞI SCEPTICISM/ Preşedintele Obama s-a pus pe treabă

După euforia inaugurării, noul preşedinte ales al Statelor Unite, Barack Obama, a intrat ieri în pâine, cu mult elan, arătându-le americanilor că vrea să se ţină de cuvânt, în tot ce le-a promis. "Cel mai puternic om al planetei" a împărţit însă lumea întreagă în optimişti şi sceptici, în privinţa posibilităţilor de realizare a planurilor sale.



Majoritatea liderilor politici din lume au privit cu încredere şi speranţă învestitura lui Obama, însă alţii se îndoiesc de capacitatea lui şi a echipei sale de a face faţă provocărilor imense, mai ales politice, militare şi economice cu care se va confrunta, o parte din acestea fiind "moştenirea grea" a mandatului lui George Bush, ca războaiele din Irak şi Afganistan.
Fostul secretar de stat în Administraţia Clinton, Madeleine Albright, a declarat marţi, cu ocazia învestirii lui Obama:
"Nu am văzut niciodată comunitatea internaţională să aibă atât de multe aşteptări de la alegerea unui preşedinte american". Pentru premierul britanic Gordon Brown, alegerea lui Obama înseamnă, deopotrivă, "un nou capitol în istoria americană, dar şi în istoria lumii", iar pentru preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, un prilej de "regăsire a unui consens moral". Preşedintele francez Nicolas Sarkozy e hotărât "să lucreze mână-n mână" cu Obama, pentru a înfrunta împreună "provocările imense din lume", cum sunt criza financiară, situaţia din Orientul Mijlociu şi cea din Afganistan. La această luptă s-a oferit să pună umărul, fără rezerve, şi premierul italian, Silvio Berlusconi. Din Europa de Est, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, i-a cerut lui Obama să continue eforturile începute de George Bush, de a face lobby pentru primirea Ucrainei în NATO, iar preşedintele polonez, Lech Kaczynski, speră că noul preşedinte al SUA nu va renunţa la proiectul instalării scutului antirachetă american în Europa.

În clubul scepticilor cu privire la "speranţele excesive" ale lui Obama de a schimba lumea s-a aflat premierul rus, Vladimir Putin, care a vorbit cu subînţeles despre "ungerea" lui Obama, declarându-se convins că "cele mai mari decepţii generează mari speranţe". Ministrul de Externe iranian, Manouchehr Mottaki, aşteaptă să vadă mişcările politice ale noului preşedinte american, pentru a-şi da seama de intenţiile sale faţă de Iran, iar China i-a cerut lui Obama să ridice "obstacolele" ce afectează cooperarea militară între cele două ţări. Cuba a apreciat discursul lui Obama, dar a declarat, prin vocea şefului Parlamentului de la Havana, că Obama este "un mare orator", dar se îndoieşte că el va face faţă "speranţelor enorme" pe care le-a dat lumii. Pentru Coreea de Nord, ţară trecută de Bush pe "axa răului", învestirea noului preşedinte american nici nu a existat.

PRIMELE 100 DE ORE
O echipă de 20 de colaboratori ai lui Obama a şi făcut, chiar din ziua ceremoniei de învestitură, un program de lucru al noului preşedinte, pentru primele 100 de ore de la preluarea funcţiei, au dezvăluit surse de la Washington. Pe agenda de lucru a lui Obama, în "Ziua 1" figura o întâlnire de urgenţă cu echipa sa de economişti, pentru a discuta ultima "calibrare" a pachetului de relansare economică, estimat la aproximativ 900 miliarde de dolari. Apoi, întâlnire cu responsabilii cu securitatea naţională, cu care a discutat despre "viitorii paşi în Irak şi Afganistan". Obama are de gând să treacă repede de la planuri la acţiune, intenţionând să-şi angajeze specialiştii din echipa sa "rapid şi agresiv în diplomaţia din întreaga lume", după cum a precizat consilierul său, David Axelrod. Tot în prima zi, Obama a făcut planul pentru o serie de ordine executive, menite să aducă unele schimbări în Guvern, fără acordul Congresului.
În următoarele zile, Obama are în vedere regulamente mai stricte pentru sectorul financiar.

LEGILE LUI BUSH, OPRITE
Noua Administraţie a preşedintelui Obama a ordonat, tot în "Ziua 1", tuturor agenţiilor federale şi departamentelor să oprească orice proces legislativ iniţiat şi neîncheiat de fostul preşedinte, George Bush, până când acestea vor fi revizuite de noua echipă. Şeful personalului de la Casa Albă, Rahm Emanuel, a semnat ieri un memorandum în acest sens, pe care l-a trimis tuturor agenţiilor şi departamentelor până la revizuirea cadrului legal. Revizuirea este un mijloc obişnuit, folosit de fiecare nouă administraţie, pentru a opri aşa-numitele "reglementări legale de la miezul nopţii", luate de un fost preşedinte în perioada dintre alegeri şi învestirea oficială a noului preşedinte.


"Îngheţ" de 120 de zile la Guantanamo

Proaspăt învestit în funcţie, preşedintele Barack Obama cere suspendarea tuturor procedurilor judiciare din cadrul tribunalelor excepţionale de la Guantanamo, transmite AFP. Procesele ar urma să fie "îngheţate" timp de 120 de zile "în interesul justiţiei", pentru a permite noii administraţii să reanalizeze sistemul comisiilor militare, în general, şi, în mod special, două dintre dosarele aflate pe rol, se arată în textul unei moţiuni prezentate ieri la Guantanamo, în faţa a doi judecători. De altfel, acestora le revine decizia finală de a sista sau nu procedurile, întrucât moţiunea, redactată în numele preşedintelui SUA şi al Secretarului pentru Apărare, Robert Gates, doar "le cere respectuos" să ia această măsură. Ambii magistraţi au anunţat că acceptă moţiunea. Solicitarea preşedintelui american a fost salutată de ONU şi de Comisia Europeană. Mai mult, fostul raportor al Consiliului Europei, Dick Marty, a cărui comisie a anchetat zborurile secrete ale CIA în Europa, le-a cerut statelor care au criticat proiectul Guantanamo să ofere azil deţinuţilor de acolo, după desfiinţarea centrului de detenţie. Barack Obama a promis, atât în campania electorală, cât şi după obţinerea victoriei în faţa republicanului John Mccain, că una dintre primele măsuri pe care le va lua în calitate de preşedinte va fi închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo. În prezent, aici se află 245 de deţinuţi suspectaţi de terorism. Dintre aceştia, 21 sunt inculpaţi.
  • Irina  Cristea


Învestitură cu două miliarde de telespectatori

Ceremonia de învestire a lui Barack Obama va depăşi ca importanţă mediatică Superbowl-ul, celebra finală a fotbalului american, au estimat specialiştii în materie de audienţe tv. Ei au spus că este posibil ca cifrele audienţelor să se situeze undeva în jurul a două miliarde de telespectatori. Audienţele înregistrate online vin să întărească predicţiile. Cele două companii care au asigurat transmisia în direct a evenimentului de la Casa Albă – Akamai Technologies şi Limelight Networks – au declarat cifre record. Numai online vârful de audienţă înregistrat de Akamai a fost de 7,7 milioane de accesări simultane, în condiţiile în care în mod obişnuit audienţa nu depăşeşte două milioane de accesări. Principalul rival al companiei, Limelight Networks Inc. din Tampa, Arizona, a anunţat că 2,5 milioane de utilizatori ai internetului au urmărit ceremonia de învestitură pe site-uri care oferă serviciile de streaming Limelight, majoritatea acestora urmărind întregul discurs susţinut de noul preşedinte american. Până când datele exacte ale audienţelor vor fi făcute publice, recordul în materie este deţinut de ceremonia de învestire a preşedintelui Ronald Reagan, în 1981, pe care au urmărit-o, potrivit Nielsen Media Research, 42 de milioane de telespectatori. La polul opus se află cea de-a doua "înscăunare" a lui George W. Bush, din 2005, care a fost urmărită de 15,5 milioane de persoane. E clar că bătălia a fost dură şi în ceea ce priveşte reclamele. În timpul finalei de fotbal american, s-a anunţat că s-a vândut deja un spot de 30 de secunde cu 3 milioane de dolari. Este posibil ca primul preşedinte american de culoare să fi bătut un record şi la acest capitol, chiar dacă SUA se află în plină criză economică.
  • Adriana.V.Păduraru

×
Subiecte în articol: externe presedinte preşedintele obama