x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imagini cu Ratko Mladici la nunţi şi botezuri

Imagini cu Ratko Mladici la nunţi şi botezuri

11 Iun 2009   •   00:00

Moda difuzării imaginilor cu lideri daţi în urmărire începe să prinsă şi în fostul spaţiu iugoslav. Televiziunea bosniacă a difuzat o înregistrare video în care apare fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, potrivit AFP.



Mladici se află alături de soţia şi nora sa, în ceea ce pare o staţiune de sporturi de iarnă. Locul era imposibil de identificat, dar televiziunea, care nu a dezvăluit sursa imaginilor, a indicat că acestea ar fi putut fi filmate de fiul lui Mladici, "foarte recent, poate chiar iarna trecută". La Belgrad, ministrul sârb pentru cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Rasim Ljajici, a afirmat că din analizele făcute reiese că cele mai recente filmări datează din urmă cu opt ani. Iniţial, televiziunea care a difuzat înregistrarea susţinuse că cele mai recente ar putea data din iarna trecută.
"Trebuie să aflăm cum au ajuns aceste imagini în posesia presei... Pentru că ne aşteptam ca ele să apară prima dată în faţa unui tribunal şi nu la televiziune", a mai spus Rasim Ljajici.
Autorităţile bănuiesc că filmările în cauză au fost confiscate în timpul unor percheziţii în Serbia.

Înregistrarea difuzată durează circa 20 de minute, televiziunea bosniacă (FTV) anunţând că dispune de înregistrări suplimentare de peste o oră. Televiziunea a explicat că imaginile au fost filmate în diferite locuri din Bosnia şi din Serbia. Ratko Mladici apare într-unele dintre acestea puţin mai bătrân şi mai slab, dar uşor de recunoscut. Ratko Mladici este căutat de justiţia internaţională de la inculparea sa în 1995, în special pentru genocid, de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

CU NEPOŢII ÎN BRAŢE
Televiziunea bosniacă a difuzat, de asemenea, înregistrări în care Mladici apare în diferite restaurante, însoţit de soţia şi fiul său. Într-una dintre scene, Mladici este prezentat la nunta fiului său şi la alte două nunţi, ţine în braţe doi bebeluşi, prezentaţi ca nepoţii săi.

Fostul şef al securităţii lui Ratko Mladici, Branislav Puhalo, declarase marţi, într-un proces la Belgard, că Mladici ar circula liber în Belgrad încă din 2001, mergând la restaurant sau la meciuri de fotbal. Branislav Puhalo era citat ca martor în procesul a zece persoane acuzate că l-au ajutat de Ratko Mladici după ce a fugit, între 2002 şi 2005.

Pe anumite imagini, în două rânduri, se poate vedea data. Este vorba despre martie 2007, postul bosniac de televiziune menţionând că imaginile au fost înregistrate în estul Bosniei. În aceste imagini, Mladici apare înconjurat de persoane printre care, potrivit aceleiaşi surse, se afla şeful Statului Major al armatei sârbe bosniace în funcţie la acea dată, Manojlo Milovanovici.

Celelalte imagini datate sunt din 2000, când Mladici participa la o căsătorie în apropiere de Sarajevo, potrivit aceleiaşi surse. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe mladici ratko mladici