x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In asteptarea alegerilor

In asteptarea alegerilor

25 Mar 2005   •   00:00

Iesit prin forta si violenta de sub conducerea lui Askar Akaev, presedintele-dictator invinuit de frauda electorala, Kirgistanul are acum o tinta clara: alegerile prezidentiale din iunie.

  • de ANA ILIE
  • CA-N CODRU. Impinsi de foame si saracie, kirgizii au furat toata noaptea din magazine
    Dupa fuga din tara a fostului presedinte Askar Akaev si o noapte de distrugeri, hotii si batai, care s-au soldat cu trei morti, Kirgistanul s-a trezit ieri cu o noua conducere. Kurmanbek Bakiev, liderul Opozitiei, devenit, "pentru a pune capat vidului de putere", pesedinte, premier si sef al armatei, s-a vazut in situatia de a fi nevoit sa reinstaureze rapid ordinea publica in tara.

    PRIORITATI. Primul anunt al noii conduceri interimare kirgize a venit dis-de-dimineata: prioritara va fi organizarea unei runde de alegeri prezidentiale in luna iunie. Asta pentru ca, potrivit legii fundamentale a statului kirgiz, alegerile prezidentiale "se vor organiza... in decurs de trei luni".

    "Dati-mi posibilitatea sa formez puterea Executiva care se va afla la conducere pana la prezidentiale", a cerut Bakiev Parlamentului, reunit in formula veche, cea de dinainte de mult-contestatele alegeri. O lista cu propuneri pentru noul Cabinet era asteptata ieri, insa se stie deja ca la Externe va veni probabil Rosa Otunbaieva, fosta sefa a diplomatiei kirgize, trecuta in opozitie si lider al revolutiei in ultimele zile.

    SECURITATE. Noul presedinte interimar s-a aratat ingrijorat si de "securitate", anume de starea de haos in care a intrat de mai bine de 24 de ore tara. "A venit timpul sa facem ordine in tara", a spus Bakiev, fara a preciza daca are intentia de a proclama starea de urgenta. Aceasta, dupa o noapte in care populatia din capitala Biskek a spart magazinele si sediile de banci, furand tot ceea ce se putea.

    VELEITATI DE DICTATOR
    Kirgizii au scapat de Askar Akaev, pe care il invinuiau ca a preluat fraiele puterii si nu vrea sa le dea drumul cu nici un chip, si au dat peste Kurmanbek Bakiev, pe care l-au si numit presedinte, premier, sef al armatei, adica i-au pus in brate toate functiile cu greutate ale statului. In varsta de 55 de ani, Bakiev a fost premier in Kirgizstan din decembrie 2000 pana in mai 2002, este in prezent seful Miscarii Populare (de centru-dreapta), o alianta politica ce reuneste mai multe partide de opozitie. In ultimile zile a fost insarcinat cu coordonarea miscarilor de protest ale Opozitiei.

    ×
    Subiecte în articol: externe