x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Canada a fost preparată o bere după o reţetă din secolul al IV-lea

În Canada a fost preparată o bere după o reţetă din secolul al IV-lea

15 Mar 2018   •   14:09
În Canada a fost preparată o bere după o reţetă din secolul al IV-lea

Un profesor canadian s-a asociat cu o braserie pentru a reconstitui o bere din secolul al IV-lea şi a învăţa procesul de fabricaţie utilizat în lumea antică, relatează AFP. 

Însă berea s-a dovedit a fi "prea amară pentru gustul meu", a explicat pentru AFP Matt Gibbs, specialist în istorie elenistică şi romană la universitatea Winnipeg, din Manitoba. 

"Asta face parte din experimentul care constă în a măsura cât de mult simţul nostru al gustului s-a schimbat odată cu timpul pentru că, de exemplu, acum există zahăr în aproape orice", a explicat el. 

Matt Gibbs şi braseria Barn Hammer din Winnipeg au plecat de la o reţetă scrisă de un alchimist din Egipt în secolul al IV-lea. 

Ei au zdrobit manual făina de orz şi au adăugat apă pentru a obţine aluatul de pâine cu drojdie. Le-au trebuit apoi 18 ore pentru a găti la foc mic pâinile pentru a păstra vii enzimele din drojdie. 

"Cuptoarele sunt încălzite prea puternic în prezent", a spus Gibbs, explicând că a petrecut "ziua aprinzând şi stingând focul pentru ca pâinea să se coacă la o temperatură scăzută". 

Pâinea a fost apoi scufundată într-o cuvă de fermentare timp de două săptămâni, utilizându-se în prealabil şi lapte bătut pentru ca lichidul rezultat să aibă o tentă aurie. 

"Nu era chiar rea, dar nu avea cu adevărat gustul berii, cum îl descriu majoritatea oamenilor", a spus Brian Westcott, coproprietar al braseriei, într-un comunicat. 

Gibbs s-a declarat totuşi "surprins" să constate că procedeul de bază de fabricaţie pare să se fi schimbat atât de puţin de-a lungul secolelor, comparativ cu cele utilizate de braseriile artizanale din prezent. 

Pentru moment, asociaţii nu intenţionează să ofere berea pentru consum public, notează AFP. 

Matt Gibbs vrea acum să prepare hidromel după o reţetă a unui senator roman din primul secol al erei moderne.AGERPRES

×
Subiecte în articol: bere reteta veche canada