x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Grecia, până şi corupţia este în criză, potrivit Transparency International

În Grecia, până şi corupţia este în criză, potrivit Transparency International

de Marina Constantinoiu    |    15 Mar 2011   •   17:17

Corupţia, una dintre plăgile cu care se confruntă de multă vreme Grecia, este şi ea lovită de criza economică ce domneşte în ţară, reiese dintr-un studiu prezentat marţi de organizaţia neguvernamentală Transparency International, citat de France Presse.

Potrivit studiului, numărul cazurilor de corupţie a scăzut în 2010 pentru prima oară în ultimii patru ani.

În 2010, 10,4% dintre gospodăriile din Grecia au raportat un caz de corupţie, faţă de 13,4%, câte s-au raportat în 2009, potrivit acestui raport realizat anual începând din 2006, pe un eşantion de aproximativ 6.000 de persoane.
De asemenea, au scăzut şi pagubele provocate Greciei de actele de corupţie, până la 632 milioane de euro în 2010, de la 787 milioane euro în 2009, cea mai mare parte, 394 milioane de euro, fiind reprezentată de mita oferită în sectorul public.
Preşedintele Transparency Grecia, Costas Bakouris, a salutat drept “încurajatoare” această evoluţie, dar a subliniat că motivul principal îl reprezintă scăderea nivelului de trai al grecilor, supuşi din primăvara anului trecut unei cure drastice de austeritate. În pofida angajamentelor Guvernului de la Atena de a moderniza sectorul public, spitalele şi administraţiile fiscale au rămas în 2010 în fruntea celor mai corupte instituţii publice, fiind înregistrată chiar şi o creştere medie de 9,2% a sumelor cerute. În schimb, pe fondul crizei lichidităţilor, sectorul bancar privat a făcut progrese cu combaterea corupţiei, doar 4,9% dintre gospodăriile din Grecia raportând un caz de corupţie în acest domeniu, faţă de 10,8% în urmă cu un an.

×