x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În septembrie începe ancheta privind traficul de organe în Kosovo

În septembrie începe ancheta privind traficul de organe în Kosovo

de Marina Constantinoiu    |    31 Aug 2011   •   14:14

Ancheta privind presupusul trafic de organe din Kosovo, efectuata de EULEX si in care este suspectat inclusiv premierul Hashim Thaci, va incepe in septembrie, anunta un oficial ONU, citat de AFP.

Grupul de lucru a fost format deja si va avea sediul la Bruxelles, a declarat seful Misiunii ONU in Kosovo (Minuk), Farid Zarid, adaugand ca "ancheta va incepe in septembrie".

O ancheta a Consiliului Europei efectuata de parlamentarul elvetian Dick Marty a stabilit ca mai multi comandanti ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), inclusiv premierul Hashim Thaci, au fost implicati in traficul de organe umane. Conform raportului, organele au fost prelevate de la prizonieri, in special sarbi, in timpul conflictului care a condus ulterior la proclamarea independentei Kosovo.

Hashim Thaci neaga orice implicare in acest caz. Belgradul s-a pronuntat in mai multe randuri in favoarea unei anchete independente sub mandat ONU.

Ministrul kosovar de Interne, Enver Hoxhaj, a dat asigurari ca Guvernul de la Pristina va coopera deplin la aceasta ancheta.

×