x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inca o data la urne

Inca o data la urne

02 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE

STRATEGIE - Kucima la sfat cu Putin, iar Ianukovici ar putea ramane pe tusa Ucraina va avea parte de un nou tur de scrutin. Pentru asta este nevoie, insa, de o alta Lege electorala. Premierul Ianukovici ar putea fi inlocuit la insistentele anturajului presedintelui Kucima, scrie Moscow Times.
ANCA ALDEA

TENSIUNE. Sustinatorii Opozitiei asteapta cu infrigurare decizia cu privire la un nou scrutin
Cei doi prezidentiabili ucraineni, prorusul Viktor Ianukovici si liberalul Viktor Iuscenko, au cazut de comun acord sa schimbe legea electorala pentru ca la viitoarele alegeri sa nu se mai repete scenariul din ultimele zile. Impreuna cu presedintele in exercitiu, Leonid Kucima, si cu mediatorii straini - presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, si cel al Lituaniei, Valdas Adamkus, precum si Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana - , Ianukovici si Iuscenko au convenit sa sustina redactarea unui proiect de lege pentru reforma politica si unul prin care este prevazuta formarea unui nou Guvern. Acordul dintre cele doua parti stipuleaza totodata ca simpatizantii Opozitiei care au decis sa reia blocada sediului Executivului de la Kiev sa se retraga pentru buna desfasurare a activitatii functionarilor guvernamentali. Puterea si Opozitia au solicitat tuturor fortelor politice sa adopte decizii in baza respectarii integritatii teritoriale a Ucrainei, iar presedintele Kucima a facut din nou apel la renuntarea la forta.

FUGA LA MOSCOVA. Ieri-dimineata, presedintele Kucima a plecat in mare graba la Moscova pentru a discuta cu omologul sau rus, Vladimir Putin, pe marginea crizei politice de la Kiev.

Intre timp, Curtea Suprema de Justitie de la Kiev a reluat examinarea contestatiilor prin care Opozitia contesta alegerile prezidentiale.

Opozitia si Puterea au convenit sa reia negocierile abia dupa ce inalta instanta de la Kiev se va pronunta, probabil zilele acestea, asupra validitatii alegerilor. Miercuri seara, dupa ce premierul Ianukovici a acceptat reluarea celui de-al doilea tur de scrutin, consecventul si liberalul Iuscenko a solicitat, inca o data, repetarea celui de-al doilea tur de scrutin "pentru a pune capat" crizei politice.

CINCI
Elitele din anturajul presedintelui Kucima si a prorusului Ianukovici au inceput sa-si retraga sprijinul dupa ce Guvernul a fost dizolvat printr-o motiune de neincredere votata de Parlament. Aliatii lui Kucima cauta acum un alt candidat care sa reprezinte Puterea in viitoarele alegeri prezidentiale, care ar putea avea loc peste o luna. Analistii sustin ca pe lista preferintelor lui Kucima la prezidentiale se afla trei dintre apropiatii sai: Serhii Tihipko, seful de campanie al lui Ianukovici, si guvernatorii Volodimir Iatuba din Dnipropetrovsk si Serhii Grinevetki din Odessa. Practic, premierul, membru al unui grup de oligarhi care incearca sa domine politica si afacerile din Ucraina, a fost demis miercuri. In locul lui Ianukovici ar putea chiar candida Viktor Medvedciuk, seful administratiei prezidentiale, sau Viktor Pinciuk, cumnatul lui Kucima.

×
Subiecte în articol: externe ianukovici kucima