x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incepe balciul - Targuiala pentru canalul din Delta

Incepe balciul - Targuiala pentru canalul din Delta

01 Iul 2004   •   00:00

Pe masura ce timpul trece fara ca oficialii de la Bucuresti sa primeasca ceea ce au cerut de la autoritatile ucrainene, problema canalului Bistroe devine un urias scandal international.

LAVINIA TUDORAN

Dupa nenumarate note verbale trimise de partea romana, in care aceasta solicita datele tehnice legate de constructia noului canal, date care ar fi trebuit transmise, conform legislatiei internationale, inainte de inceperea, in mai, a lucrarilor, Ministerul de Externe de la Kiev a trimis Bucurestiului invitatia de participa la o runda de consultari pe marginea subiectului controversat.

Ori la Kiev, ori la Bucuresti

Intalnirea ar urma sa aiba loc pe 6 iulie. La invitatia Kievului nu a fost insa atasat nici un dosar privind studiile pe care ucrainenii le-au facut inainte de a incepe constructia si pe care erau obligati sa le transmita la Bucuresti.

Intr-un comunicat remis presei, Ministerul de Externe de la Bucuresti isi exprima speranta ca aceste consultari vor fi precedate de trimiterea datelor tehnice solicitate si cere ca intalnirea sa aiba loc la Bucuresti.

Sperante la Ministerul de Externe

"Speram ca va fi vorba de consultari aprofundate si nu de o simpla formalitate", a declarat pentru AFP secretarul de stat Bogdan Aurescu. De rezultatul acestei intalniri depinde in mare masura si felul in care va fi tratata problema canalului Bistroe doua zile mai tarziu, pe 8 iulie, la Haga, in cadrul reuniunii Uniunea Europeana - Ucraina.

In afara de Romania, SUA, UNESCO si numeroase organizatii ecologiste au criticat proiectul ucrainean, sustinand ca va distruge, practic, Delta din cauza poluarii.

Canalul va traversa rezervatia Deltei pe parcursul a cativa kilometri si va avea o lungime totala de 160 de kilometri.
×
Subiecte în articol: externe