x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Începe cea de-a XXIII-a ediție a Olimpiadei de Iarnă

Începe cea de-a XXIII-a ediție a Olimpiadei de Iarnă

09 Feb 2018   •   09:20
Începe cea de-a XXIII-a ediție a Olimpiadei de Iarnă

A XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă începe astăzi la PyeongChang, în Coreea de Sud, la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988. Jocurile Olimpice se vor încheia pe 25 februarie.

Oraşul PyeongChang a obţinut, la 6 iulie 2011, dreptul de organizare a „Olimpiadei albe”, după ce şi-a depus candidatura de trei ori consecutiv, în 2010, 2014 şi 2018, arată site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La cea de-a 123-a întrunire a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), din 4 iulie 2011, de la Durban (Africa de Sud), s-a hotărât acordarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 oraşului PyeongChang, care a primit peste 50% dintre voturi. PyeongChang a câştigat din primul tur de scrutin, cu 63 de voturi în faţa celorlalte două candidate pentru găzduirea competiţiei, respectiv Annecy (Franţa) - şapte voturi şi Munchen (Germania) - 25 voturi. Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. PyeongChang va fi, de asemenea, al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune, din anul 1992. PyeongChang este un district aflat în partea de nord-est a teritoriului sud-coreean, în provincia Gangwon. Oraşul se află în preajma Munţilor Taebaek, la 180 de kilometri est de capitala ţării, Seul. Localitatea se află la 700 metri înălţime faţă de nivelul mării şi este un loc căutat de pasionaţii sporturilor de iarnă. Costurile de organizare ale ediției sud-coreene a Jocurilor Olimpice de Iarnă s-au ridicat la 10 miliarde de dolari.Peste 90 de țări vor participa la această ediție a Olimpiadei de Iarnă, cu aproape 3.000 de sportivi. Delegația României numără 28 de sportivi, înscriși la bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, sanie, patinaj viteză, biatlon și skeleton.

Doar 80 de kilometri despart locul de desfășurare al Jocurilor Olimpice de Iarnă de zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord.

×
Subiecte în articol: jocurile olimpice PyeongChang