x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INCREDIBIL: Un fost ofiţer de informaţii francez s-a alăturat Al-Qaida!

INCREDIBIL: Un fost ofiţer de informaţii francez s-a alăturat Al-Qaida!

07 Oct 2014   •   20:42
INCREDIBIL: Un fost ofiţer de informaţii francez s-a alăturat Al-Qaida!

Un fost ofiţer al serviciilor de informaţii franceze, care trecuse de partea jihadiştilor în Siria, a fost ţinta unui atac aerian american la sfârşitul lunii septembrie, au relatat luni mai multe canale media americane, ceea ce Parisul a dezminţit, potrivit AFP.
Acest fost agent, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, s-ar fi raliat organizaţiei Al-Qaida în Afganistan, fiind în prezent în Siria, asigură grupul de presă McClatchy, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii europene. Potrivit grupului, din care fac parte 29 de cotidiene americane, aceasta este o “defectare fără precedent la asemenea nivel”.

Luni seara, canalul american de televiziune ABC a confirmat această informaţie, citând doi responsabili americani ai comunităţii informaţiilor, de asemenea anonimi. Fostul spion al Franţei, care a dezertat şi s-a alăturat Al-Qaida, “a fost una dintre ţintele atacurilor americane în Siria luna trecută, care urmăreau să anihileze un plan al grupului terorist de a detona explozibile în avioane care zboară în spaţiul european şi american”, a adăugat ABC.

Ministerul francez al Apărării a dezminţit orice implicare a vreunui fost agent propriu. “Informaţiile apărute cu privire la presupusa apartenenţă a persoanei respective la serviciile de informaţii ale Ministerului Apărării sunt total şi perfect eronate”, a declarat un responsabil al ministerului pentru AFP.
Direcţia Generală a Securităţii Externe (DGSE, serviciul de informaţii externe) a refuzat la rândul său orice comentariu, ca de altfel şi Ministerul Afacerilor Externe. “Nu comentăm zvonurile din presă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Romain Nadal, la o întâlnire cu presa.

Acest fost militar, expert în explozibile, figura printre ţintele avioanelor americane, care au bombardat opt situri ale Frontului al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida, dar “aparent a supravieţuit”, continuă grupul de presă McClatchy.

El ar avea un rol potenţial mai important, consideră americanii, decât presupusul şef al grupului Khorasan, de asemenea afiliat Al-Qaida, Muhsin al-Fadhli, care ar fi fost ucis în aceste bombardamente.

ABC indică, la rândul său, citând doi responsabili americani din contraterorism, că “în pofida afirmaţiilor făcute în reţelele de socializare de către membri ai Al-Qaida, nu există nicio probă că Muhsin al-Fadhli a fost ucis”.

De asemenea, continuă canalul citând un responsabil al serviciilor de informaţii, “nu există nicio probă că înalţi responsabili ai SI ar fi fost omorâţi în atacurile aeriene cotidiene” efectuate de americani şi de aliaţii lor din coaliţia antijihadistă.


×