x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inegalitățile salariale în funcție de gen persistă în cadrul BBC

Inegalitățile salariale în funcție de gen persistă în cadrul BBC

12 Iul 2018   •   10:40
Inegalitățile salariale în funcție de gen persistă în cadrul BBC

BBC, serviciul public audiovizual britanic, a publicat miercuri clasamentul salariilor încasate de prezentatorii săi vedetă, dominat în continuare de bărbaţi, la un an după un scandal uriaş care a obligat conducerea postului să promită o reducere a acestor inegalităţi, informează AFP. 

Nicio femeie nu figurează între primii 12 cel mai bine plătiţi angajaţi şi doar două femei fac parte din topul 20 al celor mai bine remunerate staruri de la BBC. 

Claudia Winkleman, prima femeie din clasament, ocupă poziţia a 13-a şi a coborât cinci locuri în raport cu topul de anul trecut, o scădere care se explică "printr-o bulversare a organigramei BBC", potrivit reprezentanţilor grupului media britanic. Salariul ei anual pentru sezonul 2017/2018 a fost de 370.000 de lire sterline (416.000 de euro). 

Această sumă este de cinci ori mai mică decât salariul primit de Gary Lineker. Fostul fotbalist englez, prezentatorul emisiunii "Match of the day", domină clasamentul, cu un salariu anual de 1,75 milioane de lire sterline (1,98 milioane de euro). 

Totuşi, diferenţele în privinţa salariilor medii încasate de bărbaţi şi femei a scăzut, trecând de la 9,3% în 2017 la 7,6% în 2018, potrivit unui raport BBC, publicat pe 3 iulie. 

Directorul general al BBC, Tony Hall, a declarat miercuri că BBC "face progrese" şi doreşte să ajungă la paritate, însă "aceste lucruri au nevoie de timp pentru a fi realizate". 

Serviciul public audiovizual britanic a promis, de asemenea, să suprime inegalităţile salariale dintre femei şi bărbaţi până în anul 2020. 

BBC face obiectul a numeroase critici după ce a fost constrâns, în iulie 2017, să facă publice salariile anuale ale directorilor şi prezentatorilor vedetă ai săi. 

Primul clasament de acest tip prezenta remuneraţii de până la 2,2 milioane de euro pentru un prezentator radio, dar şi importante inegalităţi salariale între bărbaţi şi femei care ocupau posturi echivalente. 

La începutul lunii ianuarie, redactorul-şef de la BBC China şi-a anunţat demisia din această funcţie pentru a denunţa tocmai aceste inegalităţi salariale. Diferenţa salarială în raport cu omologii ei de sex masculin i-a fost plătită retroactiv în luna iunie. 

La sfârşitul lunii ianuarie, BBC anunţa că şase prezentatori bărbaţi au acceptat reduceri ale salariilor lor. Aceşti jurnalişti şi prezentatori câştigau fiecare între 200.000 şi 750.000 de lire sterline pe an (228.000-858.000 euro). Trei dintre ei, Huw Edwards, John Humprys şi Jeremy Vine, au suportat scăderi reale ale salariilor lor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bbc inegalitati salariale salarii