x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Infanta Cristina a Spaniei a ajuns la judecătoria din Palma, pentru declaraţii cu privire la acuzaţiile legate de fraude fiscale

Infanta Cristina a Spaniei a ajuns la judecătoria din Palma, pentru declaraţii cu privire la acuzaţiile legate de fraude fiscale

de Agerpres    |    08 Feb 2014   •   11:36
Infanta Cristina a Spaniei a ajuns la judecătoria din Palma, pentru declaraţii cu privire la acuzaţiile legate de fraude fiscale

Infanta Cristina, fiica cea mică a regilor Spaniei, a ajuns sâmbătă, la ora locală 09,46, la judecătoria din Palma de Mallorca unde a fost citată pentru declaraţii, ea fiind inculpată pentru fraude fiscale şi spălare de capitaluri, transmite postul public de televiziune. Infanta a coborât din maşină, a salutat presa strânsă în faţa judecătoriei încă de vineri seara şi a dat asigurări că este bine şi liniştită.

Aproximativ 200 de agenţi ai forţelor de siguranţă au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea publică şi a supraveghea situaţia în jurul judecătoriei. Declaraţiile Infantei Cristina, inculpată pentru fraudă fiscală, care vor avea loc sâmbătă în faţa instanţei din Palma de Mallorca, au stârnit un interes puternic din partea presei, astfel că 300 de jurnalişti de la 90 de instituţii media din Spania, dar şi posturi de radio şi televiziune şi publicaţii internaţionale, se pregătesc să acopere evenimentul.

Declaraţiile de sâmbătă ale Infantei constituie punctul culminant al unui proces care a început în urmă cu trei ani şi jumătate, cu cercetările asupra presupuselor deturnări de fonduri publice la Institutul Noos, pe care l-a prezidat soţul acesteia, Iñaki Urdangarin, între 2003 şi 2006. Judecătorul Castro, care instrumentează dosarul, susţine că delictele fiscale pentru care este inculpat acesta 'ar fi putut fi cu greu comise fără cunoştinţa soţiei sale'.

El va încerca să afle de la Infanta Cristina dacă ea ştia de originea presupus ilicită a fondurilor care intrau în compania pe care o deţineau cei doi soţi - Aizoon - şi dacă prezenţa ei în consiliul director al companiei era motivată ca 'un scut împotriva fiscului' pentru a evita inspecţiile. În apărarea sa, Infanta Cristina va susţine că avea încredere deplină în soţul ei, potrivit unor surse citate de agenţiile spaniole de presă. Fiica regilor Spaniei ar urma să declare, conform aceloraşi surse, că nu ştia de presupusa reţea de deturnare de fonduri publice prin Institutul Nóos.

La 7 ianuarie, judecătorul Castro a inculpat-o pe Infanta Cristina pentru fraudă fiscală şi spălare de capitaluri în administrarea firmei Aizoon, pe care o deţinea împreună cu soţul ei, Inaki Urdangarin. Potrivit informaţiilor furnizate de instanţă, declaraţiile Infantei vor fi înregistrate, însă numai în format audio, şi vor rămâne la dispoziţia tribunalului. 

×
Subiecte în articol: Infanta Cristina