x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Maria Toader    |    25 Apr 2006   •   00:00
CHIRAC, NEPOPULAR. Dupa violentele care au avut loc in 2005 in suburbiile Parisului si recentele revolte studentesti, atat presedintele francez, Jacques Chirac (foto dreapta), cat si premierul, Dominique de Villepin, se lupta in prezent cu o popularitate scazuta in randul francezilor, care bate toate recordurile negative. Ultimele sondaje arata ca doar 29% dintre francezi s-au declarat multumiti de Jacques Chirac si 24%, de Dominique de Villepin.

VIZA MAI SCUMPA. Autoritatile europene vor aproba saptamana aceasta majorarea taxei de viza la 60 de euro. Majorarea taxei, aplicabila vizelor de tranzit si turistice de pana la trei luni, va intra in vigoare din 2007, pe tot teritoriul Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, care si-au stabilit propriile tarife. Masura nu va viza Rusia, iar Ucraina si tarile din Balcanii de Vest pot obtine o amanare de un an, care sa le permita sa negocieze mentinerea actualei valori a taxei de viza de 35 de euro.

SCANDALUL BAZELOR. Instalarea celor trei baze americane pe teritoriul Bulgariei provoaca vii dispute dupa ce presa internationala a atras atentia ca acordul care va fi semnat la 27 aprilie de oficialii bulgari si secretarul de stat american, Condoleeza Rice, prevede ca SUA sa trimita trupe din Bulgaria in alte state fara permisiunea autoritatilor de la Sofia, relateaza Washington Times. Un alt punct controversat al acordului vizeaza jurisdictia privind crimele comise de soldatii americani care vor fi in prima instanta judecati in SUA, si abia apoi de justitia bulgara.

BIN LADEN REVINE. Dupa trei luni de tacere, liderul organizatiei teroriste Al-Qaeda, Osama bin Laden, a denuntat duminica, intr-o inregistrare audio difuzata de postul qatariot Al-Jazeera, izolarea internationala a guvernului Hamas. El si a indemnat, de altfel, partizanii la "un razboi de lunga durata" in regiunea Darfur, din Sudan. Casa Alba a apreciat inregistrarea ca fiind autentica, declarand ca liderii Al-Qaeda se afla "sub presiune", desi nu au fost inca localizati.

CODASI. Romania se numara, alaturi de Estonia, Norvegia, Suedia, Siria, Ucraina si Austria, printre statele "codase" privind punerea sub acuzare a criminalilor de razboi nazisti, conform recentului raport al Centrului Simon Wiesenthal, realizat in perioada 1 aprilie 2005-31 martie 2006. In cadrul raportului in care au fost luate in calcul 44 de state, numai SUA au luat cea mai mare nota pentru condamnarile fostilor criminali de razboi.

×
Subiecte în articol: externe