x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

08 Aug 2005   •   00:00
PRABUSIRE. Cel putin 13 persoane au murit si alte doua au disparut, sambata, in urma aterizarii fortate, langa Insula Sicilia, a avionului tunisian cu care calatoreau. La bordul avionului se aflau 34 de turisti italieni si un echipaj de cinci tunisieni. Ancheta preliminara a dovedit ca motoarele avionului erau defecte si au cedat in timpul zborului.

NETANYAHU A DEMISIONAT. Ministrul israelian de Finante, Benjamin Netanyahu, i-a prezentat demisia premierului Ariel Sharon. Fost prim-ministru al Israelului si principalul rival al lui Sharon, Netanyahu a renuntat la portofoliu din cauza planului de retragere a coloniilor evreiesti din Fasia Gaza, un proiect sustinut de actualul sef al Guvernului. Evacuarea celor 21 de colonii "pun in pericol securitatea statului", sustine Netanyahu.

DESPAGUBIRI. Cei 297 de pasageri ai avionului rasturnat la Toronto saptamana trecuta solicita despagubiri in valoare de 75 de milioane de dolari canadieni (aproximativ 61,5 milioane de dolari americani). Potrivit presei canadiene, ei au depus o plangere colectiva la Curtea Superioara din Ontario, acuzand Compania Air France, autoritatile aeroportuare si angajatii turnului de control de neglijenta in timpul accidentului avionului Airbus 340.

ESEC. In Bulgaria, Miscarea Nationala Simeon al II-lea nu a reusit sa formeze o coalitie de centru-stanga suficient de puternica pentru a crea un nou guvern. Socialistii si-au reconfir-mat parteneriatul cu Partidul Turc, care ar putea deveni astfel purtatorul celui de-al treilea mandat de formare a guvernului. Bruxellesul avertizeaza ca incetinirea reformelor, prin esecul repetat de formare a unui guvern stabil, poate amana aderarea Bulgariei la UE.

TRIBUT. Fostul ministru britanic de Externe, Robin Cook, in varsta de 59 de ani, a murit sambata in urma unui atac cardiac, in timp ce se afla cu sotia sa intr-o excursie in Scotia. Cook demisionase din Guvernul Blair in 2003 pentru a protesta fata de razboiul din Irak, fiind considerat de premierul britanic drept un om "stralucit, incredibil de talentat si cu o mare putere de convingere".

Grupaj realizat de Maria Toader

×
Subiecte în articol: externe