x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Marina Constantinoiu    |    01 Aug 2005   •   00:00
SOLICITARE. Uzbekistanul a cerut Statelor Unite sa evacueze baza militara de pe teritoriul uzbec, utilizata de trupele americane pentru misiuni in Afganistan, dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Intr-o initiativa neobisnuita, notificarea de evacuare din baza aeriana Karshi-Khanabad, cunoscuta drept K2, a fost adusa la Ambasada SUA din Taskent, de un curier al Ministerului uzbec de Externe. Mesajul nu preciza motivul acestei masuri. SUA au la dispozitie 180 de zile pentru evacuarea avioanelor, personalului si echipamentelor.

MISIUNE. Naveta Discovery va ramane la Statia Spatiala Internationala (ISS) cu o zi mai mult decat era prevazut, pentru a permite echipajului sa faca mai multe lucrari la bordul acesteia, a anuntat NASA. Discovery va reveni la sol la 8 august, la Cape Canaveral (Florida), la ora 04:47 locala (11:47, ora Romaniei).

AGRESAT. Fostul dictator irakian, Saddam Hussein, a fost agresat de un necunoscut, in timp ce parasea sediul Tribunalului special irakian, unde fusese audiat. Nici Saddam n-a stat degeaba, ripostand, a anuntat comitetul de sprijin al fostului presedinte irakian, cu sediul la Amman. Sursa citata nu a precizat identitatea agresorului.

RETRAGERE. Rusia a inceput, sambata, cu o zi mai tarziu decat se stabilise, sa-si retraga trupele din Georgia, la doua luni dupa incheierea unui acord bilateral in acest sens. Retragerea urmeaza sa se incheie in 2008 si vizeaza doua baze de pe teritoriul georgian. Prezenta militara rusa in Georgia dateaza din cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand lideri georgieni au solicitat protectia Rusiei fata de invadatorii turci.

×
Subiecte în articol: externe