x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

30 Iul 2005   •   00:00
TORNADA NEASTEPTATA. O tornada care s-a produs, joi, la Birmingham, in centrul Marii Britanii, a provocat ranirea a 20 de persoane si a cauzat importante pagube in mai multe cartiere ale orasului. Acest fenomen meteorologic, rar intalnit in Marea Britanie, s-a produs in jurul orei locale 14:45 (16:45 ora Romaniei). "Pagubele constatate sugereaza ca tornada a fost insotita de rafale de vant cu viteza de 148-182 de kilometri pe ora, cu intensificari de pana la 217 kilometri pe ora", a declarat un purtator de cuvant al serviciilor de meteorologie, precizand ca acest tip de fenomen este "rar intalnit in zonele urbanizate". Tornada a ranit 20 de persoane, care au primit ingrijiri medicale ambulatoriu sau la spital. Trei dintre victime prezinta rani grave.

BAL MASCAT. Summitul ASEAN pentru securitate regionala s-a terminat cu un bal mascat. Astfel, secretarul de stat american Robert Zoellick a cantat "Oh my darling Clementine", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a costumat in "Jedai" din Razboiul Stelelor si cu o sabie de plastic in mana a clamat in fata asistentei ca a descoperit o noua planeta numita ASEAN - planeta natiunilor aparent cele mai amabile, iar delegatia japoneza a simulat un meci de rugby.

FEMEIA ANULUI. Secretarul de stat american Condoleezza Rice (foto) a fost desemnata, pentru a doua oara, de catre revista Forbes femeia cea mai influenta de pe planeta. In acest top se afla 100 de nume. Consilier al presedintelui George Bush pentru probleme de securitate nationala, afro-americanca Condoleezza Rice, 50 de ani, este urmata pe locul doi in clasamentul revistei de vicepremierul chinez Yi Wu, 67 de ani. "Doamna de fier" a Chinei, reputata pentru inteligenta sa sclipitoare, corectitudine si eleganta, a avut un rol decisiv in primirea tarii sale in Organizatia Mondiala a Comertului. Cele doua sunt urmate pe locurile trei si patru de carismaticul premier ucrainean Iulia Timosenko si Sonia Ghandi, presedinte al Partidului Congresului Indian, care a renuntat anul trecut la postul de premier al Indiei. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se afla abia pe locul 75, in timp ce sotia premierului britanic, Cherie Blair, pe pozitia 62.

LACRIMILE MOSCOVEI. Rusia a criticat vehement postul de televiziune american ABC, calificandu-l drept "tribuna unui terorist sangeros", dupa ce acesta a prezentat un interviu cu liderul radical militar Samil Basaiev. Pentru capturarea lui, Moscova ofera o recompensa de 10 milioane de dolari, dupa ce acesta a revendicat mai multe atentate din Rusia, intre care sangeroasa luare de ostatici de la Beslan din septembrie anul trecut, care s-a soldat cu moartea a 330 de persoane.

×
Subiecte în articol: externe