x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

26 Iul 2005   •   00:00
RETRAGEREA BULGARILOR. Proaspat formata coalitie guvernamentala din Bulgaria, compusa din Partidul Socialist Bulgar si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (partidul minoritatii turce), si-a stabilit ca prioritate retragerea contingentului militar bulgar din Irak. Potrivit site-ului novinite.com, declaratia ii apartine lui Anghel Naidenov, care a fost numit ministru al Apararii in viitorul Guvern. "Aceasta este o continuare a politicii pe termen lung desfasurata de grupul parlamentar al socialistilor", a adaugat Naidenov. Noul Guvern va fi condus de liderul socialistilor, Serghei Stanisev, nominalizat pentru functia de premier.

COMITET AMERICANO-IRAKIAN. Americanii si irakienii au instituit un comitet mixt insarcinat cu definirea criteriilor de retragere a trupelor americane, dupa transferarea catre autoritatile nationale a prerogativelor de asigurare a securitatii tarii, au afirmat, duminica, oficiali din cele doua tari. "Acest grup de lucru nu este insarcinat cu stabilirea unui calendar, ci cu identificarea conditiilor, care vor fi apoi validate de Guvernul irakian si de Forta multinationala", a explicat ambasadorul american Zalmay Khalilzad.

ACCIDENT FEROVIAR. 38 de persoane au fost ranite ieri la Varsovia, in urma unei coliziuni intre doua trenuri. Majoritatea victimelor au suferit contuzii usoare. Potrivit Annei Rosiek, purtator de cuvant al Companiei Cailor Ferate poloneze, PKP Intercity, "majoritatea persoanelor au fost ingrijite de medici si s-au intors acasa. Numai trei dintre acestea au ramas sub observatie intr-unul dintre spitale". Un tren de periferie, care circula cu 30 de kilometri pe ora, a lovit, ieri dimineata, un tren care efectua curse nationale, accidentul petrecandu-se intre doua statii din capitala poloneza.

ECONOMII REGALE. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si familia sa fac economie la energia electrica, din motive de protectie a mediului. Castelul Windsor urmeaza sa fie alimentat in curand de o centrala hidroelectrica, cu patru turbine, care costa un milion de lire sterline, dar va produce mai multa energie decat cele obisnuite si va polua mai putin mediul. Centrala va fi cea mai mare de acest gen din sudul Angliei, urmand sa genereze 200 de kW. "Cautam in mod constant modalitati de a economisi energie, folosim becuri economice la Buckingham Palace si reciclam 99% din deseuri", a declarat o purtatoare de cuvant a casei regale.

×
Subiecte în articol: externe