x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

16 Iul 2005   •   00:00
AVERTISMENT. Statele Unite ar trebui sa se retraga rapid din Irak pentru a evita noi pierderi si nu ar trebui sa mai recurga vreodata la forta armata pentru a-si promova valorile in alte tari, a declarat fostul sef al CIA, John Deutch. Prezenta militara americana in Irak afecteaza interesele SUA in lumea araba si deturneaza atentia de la alte importante amenintari ale securitatii. Deutch a atras atentia ca SUA ar putea esua in atingerea obiectivelor propuse pentru Irak, ceea ce ar conduce, inevitabil, la pierderea credibilitatii SUA in plan mondial.

AMENINTARE. China a avertizat ca va folosi arma nucleara daca va fi atacata de SUA in cazul in care Beijingul se va afla in conflict armat cu Taiwanul. "Daca americanii ne vor ataca cu rachete, trebuie sa raspundem cu arme nucleare", a declarat generalul Zhu Chenghu, care a adaugat ca autoritatile chineze considera Taiwanul drept o provincie rebela impotriva careia va utiliza forta daca isi va declara formal independenta.

ATENTATE. Cel putin 15 persoane au murit ieri in Irak si alte 70 au fost ranite, in urma unui val de atentate, sase atentate sinucigase vizand forte ale armatei irakiene si americane din Bagdad. In acest context de instabilitate, Senatul american a cerut Guvernului sa elaboreze un raport in legatura cu stadiul pregatirii fortelor irakiene la care participa armata americana.

×
Subiecte în articol: externe