x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

26 Mai 2005   •   00:00

  • 27 mai 2005
  • LEGAL. Procurorul general britanic, Lordul Goldsmith, a afirmat ieri ca raportul sau care sustine interventia din Irak a fost independent si nu a fost modificat la presiunile guvernului. El a fost acuzat ca si-a schimbat opinia despre legalitatea interventiei in Irak la presiunile Guvernului britanic si ale autoritatilor americane. Responsabilul britanic a calificat aceste zvonuri drept "fantezii conspirationiste care nu sunt adevarate". "Raman la parerea mea ca interventia militara in Irak a fost legala", a spus demnitarul britanic. "Eu insumi am ajuns la aceasta concluzie. Imi sustin parerea si resping sugestiile ca as fi fost influentat", a spus Goldsmith.

    AVERTISMENT. Presedintele Interpol, Jackie Selebi, a cerut fortelor de politie din intreaga lume sa isi procure mijloacele necesare pentru a putea face fata amenintarii unor atentate teroriste comise cu arme biologice. "Trebuie sa ne pregatim pentru noi tipuri de amenintari", a declarat Selebi, in deschiderea celei de-a 34-a Conferinte regionale a Interpol, desfasurata la Nicosia. "Ca forte de politie, nu ne putem permite sa nu fim pregatiti in cazul in care grupurile teroriste vor folosi agenti biologici", a adaugat el, reamintind faptul ca Interpol a lansat un program special de lupta impotriva acestei amenintari "mult timp subestimate".

    RETINERE. Propunerea muftiului Australiei, seicul Taj Eldin Al Hilali, de a se preda gruparii teroriste care a luat ostatic un australian in Irak a fost primita cu reticenta, joi, de Guvernul de la Canberra. "Suntem emotionati de faptul ca seicul Al Hilali se chinuieste sa obtina eliberarea lui Douglas Wood, dar nu dorim sa fie luati alti ostatici australieni. Vrem sa vedem eliberarea neconditionata a lui Douglas Wood", a declarat ministrul australian de Externe, Alexander Downer. Seful diplomatiei de la Canberra a refuzat sa spuna daca propunerea muftiului ar afecta eforturile de eliberare a ostaticului, aflat in custodia rapitorilor de mai mult de o luna. Liderul religios australian a mers in Irak pentru a obtine eliberarea ostaticului australian, el solicitandu-le rapitorilor sa dovedeasca printr-o inregistrare video ca ostaticul australian este inca in viata.

    MESAJ. Liderul fostului regim fundamentalist afgan al talibanilor, mollahul Mohammad Omar, a denuntat pactul strategic dintre Afganistan si Statele Unite, care este un act de vanzare a tarii, a relatat joi agentia Afghan Islamic Press, din Pakistan. "Pactul incheiat la Washington intre Bush si Karzai constituie un act de vanzare a patriei noastre mama pe o durata nelimitata", se arata intr-un comunicat purtand semnatura mollahului Omar, remis AIP de un responsabil taliban. "Parteneriatul strategic" anuntat luni, la Washington, in timpul vizitei presedintelui afgan Hamid Karzai la Casa Alba, autorizeaza utilizarea bazei aeriene de la Bagram, precum si a altor instalatii "stabilite de comun acord" de catre fortele militare SUA.

    ×
    Subiecte în articol: externe