x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

25 Mai 2005   •   00:00

  • 26 mai 2005
  • INAUGURARE. Vanele oleoductului petrolier Baku-Tbilisi-Ceyhan au fost deschise simbolic ieri in prezenta presedintilor Azerbaidjanului, Georgiei si Turciei, care au inaugurat o noua ruta de transport a petrolului dinspre Marea Caspica spre pietele occidentale. Oleoductul va traversa cele trei tari si va transporta in Mediterana pana la un milion de barili de petrol pe zi, iar punerea sa in functiune este programata la sfarsitul anului.

    RECONCILIERE. Presedintele palestinian, Mahmud Abbas, face prima vizita oficiala in Statele Unite pentru a-l asigura pe liderul Casei Albe de parteneriatul sau in cadrul procesului de pace cu Israelul. Primirea la Casa Alba reprezinta reinnoirea relatiilor americano-palestiniene, la cel mai inalt nivel.

    PIERDUT. Trupele NATO au perchezitionat locuinta din apropiere de Sarajevo a lui Radovan Karadzic, liderul sarb bosniac acuzat de crime de razboi, si i-au interogat pe membrii familiei. Karadzic si comandantul sau militar, Ratko Mladic, sunt inculpati de Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie.

    PE INTUNERIC. O pana grava de curent, produsa in urma unui incendiu la o centrala electrica, a paralizat ieri-dimineata o mare parte din sudul Moscovei. Aproximativ 20.000 de oameni au fost blocati in metrou, iar bursa si-a incetat activitatea. (Radu Croitoru)

    PENTRU PACE. Irakul a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa permita ramanerea in aceasta tara a fortei multinationale conduse de SUA, recunoscand ca, deocamdata, nu este capabil sa-si asigure singur securitatea. Ministrul irakian de Externe, Hoshiyar Zebari, a inaintat o scrisoare in acest sens ambasadorului danez la ONU, Ellen Loj, care prezideaza luna aceasta Consiliul de Securitate.

    ×
    Subiecte în articol: externe