x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

19 Mai 2005   •   00:00


  • 20 mai 2005
  • SEISME IN LANT. Ieri-dimineata, un seism submarin cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs pe insula Sumatra din Indonezia. Potrivit autoritatilor, nu a existat riscul producerii de valuri seismice (tsunami), iar cutremurul nu a provocat victime sau pagube materiale. Tot ieri-dimineata, doua seisme de 5 grade pe scara Richter au zguduit Japonia. Nu au fost inregistrate pagube sau pierderi omenesti.

    TRAIESTE! Vesti bune pentru familia ostaticului australian din Irak. Aflat intr-o vizita la Bagdad, pentru a-i duce ostaticului medicamentele necesare, muftiul Australiei, seicul Taj Eldin Al Hilali, sustine ca a vorbit la telefon cu Douglas Wood, rapit la 1 mai. Premierul Australiei, John Howard, a reactionat cu prudenta la aceste informatii, precizand ca, oficial, nu exista confirmarea ca muftiul ar fi vorbit cu Wood.

    AM RAMAS PE DINAFARA. Transnistria a acceptat conditiile Chisinaului pentru solutionarea conflictului din republica separatista. Prezenta la Vinnita, in Ucraina, o delegatie a Republicii Moldova i-a convins pe trimisii Tiraspolului sa accepte "partial" implicarea Uniunii Europene si a Statelor Unite, ca observatori, in reglementarea diferendului. Potrivit Radio France Internationale, citat de Rador, Chisinaul a facut o serie de presiuni asupra Tiraspolului de a accepta implicarea directa a UE, SUA si a Romaniei, in calitate de mediatori cu drepturi depline. Dar la Vinnitia, Romania nu a mai intrat in calculul moldovenilor nici in agenda discutiilor, nici in declaratiile de presa ulterioare.

    DA PENTRU CONSTITUTIE. La trei saptamani dupa ce deputatii spanioli au adoptat Constitutia Europeana, senatorii au votat in favoarea ratificarii Legii fundamentale, care, potrivit premierului Zapatero, "pune bazele unei Uniuni mai democratice si mai apropiate de cetateni". Senatul a votat cu o majoritate covarsitoare, respectiv cu 225 de voturi pentru, sase impotriva si o abtinere.

    ×
    Subiecte în articol: externe