x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

13 Mai 2005   •   00:00


  • 14 mai 2005
  • BEATIFICARE. Fostul Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea, va fi beatificat. Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ieri deschiderea procesului prin care polonezul Karol Wojtyla, decedat pe 2 aprilie, la varsta de 84 de ani, va fi deveni Sfant al Bisericii Catolice. Prin aceasta decizie a fost anulat termenul de 5 ani de la moartea unui Pontif, impus de canoanele catolice pentru a permite beatificarea.

    CONSULTARE. Ucrainenii vor fi chemati la urne pentru a se pronunta in privinta aderarii tarii lor la NATO si la Uniunea Europeana. Presedintele Victor Iuscenko a anuntat ca deciziile nu vor fi luate inainte ca populatia sa isi dea girul prin referendum. Aderarea Kievului la NATO nu este o prioritate, a explicat Iuscenko, apreciind ca Ucraina trebuie sa-si concentreze eforturile asupra integrarii europene si a apropierii de Rusia.

    SPIONAJ. In Belarus se pregateste o revolutie orchestrata de activisti din strainatate. Anuntul a fost facut de directorul Serviciului Federal de Securitate din Rusia, Nikolai Patrusev, care a opinat ca in acest fel se incearca slabirea influentei Moscovei atat in cadrul CSI, cat si pe scena politica internationala. El a mai declarat ca reprezentantii ONG-urilor desfasoara activitati secrete pentru inlaturarea de la putere a presedintelui Aleksandr Lukasenko. Statele Unite au calificat Belarusul drept "ultima dictatura" din Europa. (Radu Croitoru)

    ×
    Subiecte în articol: externe