x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

10 Mai 2005   •   00:00

  • 11 mai 2005
  • BIROU ZBURATOR. Presedintele Turkmenistanului, Saparmurat Niazov, si-a cumparat un avion personal in valoare de 100 de milioane de euro. Aparatul, un Boeing 767, este cea mai recenta excentricitate a liderului care, printre altele, a schimbat denumirile lunilor anului si a decis de la ce varsta incep tineretea si batranetea in tara sa. Niazov si-a botezat avionul "Biroul zburator" si se mandreste cu dotarile deosebite ale acestuia.

    RESPINSI. Peste 20.000 de imigranti romani au fost intorsi din drum in primele patru luni ale acestui an, dupa ce au incercat sa treaca ilegal din Franta in Spania. Potrivit datelor furnizate de Corpul National al Politiei si citate de presa spaniola, imigrantii au fost retrimisi in Franta in baza unui acord bilateral de readmisie. Cei mai multi au folosit punctele de trecere a frontierei Portbou, Puigcerda, Camprodon si La Jonquera.

    PE POZITII. Japonia nu isi va retrage trupele din Irak, in ciuda rapirii unui cetatean japonez in aceasta tara. Guvernul de la Tokyo a anuntat ca operatiunile celor 600 de militari niponi care participa de mai mult de un an la operatiuni umanitare si de reconstructie. Nu vor fi influentate de solicitarea rapitorilor. Japonia a decis, la 14 decembrie 2004, prelungirea cu un an a mobilizarii trupelor in Irak.

    Grupaj realizat de Irina Cristea

    CONDAMNARE. Un roman in varsta de 56 de ani a fost acuzat de Curtea de Justitie a districtului Delaware, din SUA, de abuzuri sexuale de gradul doi. Dumitru Oanta a primit cinci ani de inchisoare, fiind obligat, de altfel, prin sentinta, si la plata cheltuielilor de judecata ale victimei in varsta de numai 13 ani. Abuzurile sexuale asupra fetitei au fost savarsite in orasul Hancock, in anul 2002, Oanta fiind dat pe mana autoritatilor abia dupa un an. (Maria Toader)

    SCANDAL. Fostul premier ungar, Viktor Orban, va fi anchetat de o comisie parlamentara care va stabili daca se face vinovat de abuz in functie in perioada mandatului. Actualul lider al Opozitiei este banuit ca s-a implicat, pe cand era premier, in afacerile companiei la care sotia sa este partener, relateaza MTI, citat de Mediafax. Potrivit presei, Orban a participat la intalniri ale directorilor unei companii la care sotia sa, Aniko Levai, era partener si ar fi oferit consiliere acelei societati si o subventie considerabila din bugetul central.
    ×
    Subiecte în articol: externe