x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

18 Apr 2005   •   00:00


  • 19 aprilie 2005
  • CRIZA. Un inalt responsabil chinez a declarat ieri ca relatiile chino-nipone traverseaza una din cele mai grave crize de la stabilirea legaturilor diplomatice dintre cele doua tari, in 1972. "Exista grave diferende intre China si Japonia in acest moment. Motivul este ca guvernul japonez nu trateaza corect problema istorica a invaziei Chinei de catre Japonia", a declarat ministrul adjunct de Externe, Wu Dawei. Tensiunile au fost declansate de autorizarea, in Japonia, a unui manual de istorie in care sunt minimizate atrocitatile comise in Asia de Japonia imperiala in anii 1930-1940.

    REVOLUTIE. "Tarile occidentale pregatesc o revolutie de catifea in Transnistria", afirma Vladimir Antifeev, seful spionajului din republica separatista. In opinia sa, serviciile speciale occidentale opereaza de pe teritoriile Romaniei si Poloniei. "In acelasi timp, se dezvolta tot mai puternic la noi asa-zisele organizatii nonguvernamentale, sponsorizate printre altii de finantistul american George Soros", a spus vineri Antifeev, adaugand ca anexarea Transnistriei de limba rusa este visul Romaniei, careia inainte de razboi i-a apartinut intreaga Moldova.

    INTRE FRATI. Printesa Sayako a Japoniei l-a criticat ieri pe fratele sau Naruhito, mostenitorul tronului Crizantemei, ca a insinuat ca viata la palatul regal ar fi cauza problemelor de sanatate ale sotiei lui, Masako. Sayako il acuza pe fratele sau ca ar fi declansat, prin afirmatiile facute, "speculatii nefondate" care au creat o imagine nefavorabila familiei imperiale nipone in strainatate. Naruhito a declarat in luna mai a anului 2004 ca sotia sa sufera de depresie din cauza protocolului rigid al curtii imperiale.

    SPIONAJ. Serviciile de informatii britanice cauta un nou sef pentru atelierul secret de unde ies gadget-urile folosite de agentii Majestatii Sale, transmite cotidianul The Times. Dr. John Widdowson, actualul director al Centrului de Comunicatii al Guvernului (HMGCC), va iesi la pensie dupa o cariera in care a creat sobolani-capcana, busole disimulate in nasturi si balega de camila cu substante explozibile. Inlocuitorul sau nu va fi usor de gasit, caci el trebuie sa aiba in acelasi timp o experienta vasta in ceea ce priveste tehnologiile de ultima ora si o loialitate mai presus de orice indoiala.

    ×
    Subiecte în articol: externe