x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

15 Apr 2005   •   00:00

  • 16 aprilie 2005
  • SCANDAL. Acordarea ilegala de vize pentru romani si bulgari era o practica raspandita la Ambasada Germaniei la Sofia si Bucuresti in timpul regimului Helmut Kohl. Asa reiese dintr-o scrisoare transmisa, la acea vreme, de ministrul de Interne, Manfred Kanther, ministrului de Externe, Klaus Kinkel. Potrivit documentului, serviciile consulare ale Germaniei din cele doua capitale est-europene aduceau prejudicii interesului national pentru ca, din cauza numarului mic de angajati, nu faceau nici un fel de verificare atunci cand acordau vize. (Irina Cristea)

    PROBLEME PENTRU BERLU. Guvernul italian este in criza, dupa ce crestin-democratii si un mic partid socialist au decis sa se retraga din coalitia condusa de Silvio Berlusconi. Liderii formatiunilor au spus ca si-au retras ministrii si secretarii de stat, dar nu si sustinerea pentru Executiv in Parlamentul de la Roma. Motivatia lor a fost rezultatul dezastruos obtinut la alegerile regionale din aceasta luna de gruparile aflate la putere. Astfel slabit, Guvernul Berlusconi, deja neasteptat de longeviv, este amenintat sa isi incheie mandatul inainte de vreme. Cu toate acestea, liderul italian a spus ca se simte "senin" si a avertizat Opozitia ca nu va scapa atat de usor de el. (Irina Cristea)

    INSECTA BUSH. Bush nu este numai numele presedintelui Statelor Unite, ci si cel al unei specii de insecte. Asta pentru ca doi oameni de stiinta trasniti si pasionati de politica noii administratii de la Washington s-au gandit sa le aduca un omagiu presedintelui Bush, sefului Pentagonului, Rumsfeld, si vicepresedintelui SUA, Cheney. Pana in prezent, cei doi entomologi au descoperit 65 de noi specii de insecte. Trei dintre acestea vor primi numele celor trei politicieni americani, oameni care "au curajul de a-si pune in aplicare convingerile". Insectele au fost botezate Agathidium bushi, Agathidium cheneyi si Agathidium rumsfeldi, dar si cu numele unor personaje din serialul SF "Star Wars".

    HARRY, "INTERNAUTUL". Printul Harry de la Casa Regala britanica nu are notiunile de baza pentru folosirea computerului. Potrivit cotidianului britanic Daily Mirror, la Academia Militara Sandhurst, Harry a fost supus unui test de evaluare pentru a urma cursurile acestei institutii de invatamant. "Desi testul presupunea doar trimiterea de e-mail-uri, instructorii au fost uimiti sa constate ca Harry nu l-a trecut. Parea sa stie mai putine lucruri decat alti recruti", a declarat, sub anonimat, o sursa de la Sanhurst.

    ×
    Subiecte în articol: externe