x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info externe 30 august 2007

Info externe 30 august 2007

de Jurnalul National    |    30 Aug 2007   •   00:00

ITALIA. Comisia Europeană a cerut Bisericii Romano-Catolice din Italia informaţii referitoare la scutirile de impozite pentru proprietăţile sale, după ce a primit reclamaţii potrivit cărora ar beneficia de ajutoare de stat ilegale, relatează Reuters, citat de Mediafax. "Nu am decis deocamdată dacă va fi deschisă o anchetă. Avem nevoie de informaţii suplimentare (...). Va fi o investigaţie referitoare la ajutorul de stat", a declarat purtătorul de cuvănt al Comisiei Europene, Jonathan Todd. Biserica obţine circa un miliard de euro din scutirile de taxe pentru majoritatea proprietăţilor sale, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului The Guardian. Printre afacerile Bisericii se numără şcoli, spitale, clinici şi hoteluri, ea plătind doar jumătate din impozitul normal.

DEZBATERI. Uniunea Europeană şi ONU trebuie să-şi asume misiunea de a proteja populaţia in caz de dezastre, atunci cănd statele afectate nu pot sau nu vor să ia măsuri in acest sens. Aceasta este o propunere de amendament pe care europarlamentarul romăn Corina Creţu a inaintat-o la viitorul Consens european privind ajutorul umanitar. In calitate de "raportor din umbră" la discuţiile ce au loc in plenul Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European, Creţu a mai propus ca, in cazul acordării ajutorului umanitar, acesta să se indrepte cu prioritate spre categoriile cele mai vulnerabile: copii, femei care işi cresc singure copiii, bătrăni, persoane cu handicap.

"RECICLAT" la MAE. Fostul ambasador al Romăniei in Regatul Ţărilor de Jos, Iulian Buga, a fost numit in funcţia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. In iunie, Buga fusese propus de ministrul Adrian Cioroianu pentru postul de ambasador in SUA, dar a fost respins. De numele lui Buga se leagă un scandal datănd din mandatul guvernului Năstase. La acel moment, un articol critic la adresa Romăniei apărut in presa olandeză s-a lăsat, la sugestia lui Buga, cu convocarea jurnalistului Olaf Tempelman de către reprezentanţi ai Executivului romăn. In cadrul intălnirii i s-a atras atenţia că "nu scrie ce trebuie", relatează Hotnews.

ACORD CONTROVERSAT. Achiziţionarea de echipamente militare şi instruirea forţelor speciale libiene sunt principalele elemente ale unui acord de cooperare in domeniul apărării semnat de Libia şi Franţa la doar o zi după eliberarea infirmierelor bulgare, relatează săptămănalul francez Le Canard Enchainé, citat de AFP. Existenţa documentului fusese deja confirmată oficial, dar nu se ştia nimic clar despre conţinutul său. Acordul are12 puncte, se referă la probleme generale precum "schimburi de viziuni şi informaţii" sau "vizite reciproce ale experţilor", insă in special la "achiziţionarea diferitelor materiale şi sisteme de apărare", precum şi la "protejarea şi incurajarea investiţiilor comune in domeniul apărării", susţine Le Canard Enchainé.

HĂRŢUIELI. Autorităţile transnistrene au blocat la 28 august un transport de manuale destinat elevilor Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, se arată intr-un comunicat al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), relatează BASA Press, preluată de Mediafax. Reprezentanţii transnistreni nu au specificat motivul confiscării, dar au solicitat şoferului actele şi facturile, iar ulterior, actele de inregistrare a liceului. Directorul liceului şi reprezentantul Consiliului părinţilor au apelat la Ministerul Reintegrării, Comisia Unificată de Control şi comandantul forţelor de pacificare, dar nu au primit incă nici un răspuns.

AHMADINEJAD, FILMUL. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că in principiu "nu are obiecţii" cu privire la faptul că ar urma să fie protagonistul unui documentar realizat de regizorul american Oliver Stone. "Trebuie să mă informeze asupra ideilor (documentarului - n.r.). Ar trebui să vorbească insă cu colegii mei", a precizat liderul de la Teheran.

IN LIBERTATE. Talibanii au eliberat ieri mai mulţi ostatici din grupul de sud-coreeni răpiţi la data de 19 iulie. Cel puţin opt persoane au fost puse in libertate, potrivit unui delegat al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), citat de AFP. Sud-coreenii erau voluntari, in cadrul unei misiuni creştine, in Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe