x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Informatii false

Informatii false

16 Mai 2005   •   00:00

Revista Newsweek a prezentat, prin intermediul redactorului-sef, Mark Whitaker, scuze pentru informatiile furnizate in articolul referitor la presupusele acte de profanare a Coranului de catre militarii americani de la Guantanamo.

REVOLTA. Afganii s-au saturat de americani si simbolurile lor
"Regretam daca am inteles gresit o parte a informatiilor si suntem alaturi de victimele violentelor si de militarii americani prinsi in mijlocul lor", se arata in comunicat.

FRAMANTARI. Numeroase manifestatii au fost organizate in intreaga lume musulmana dupa ce Newsweek a publicat informatii potrivit carora militari americani de la baza Guantanamo ar fi profanat Coranul in fata unor prizonieri suspectati de terorism. Aceste proteste s-au soldat cu cel putin 15 morti si cu mai multi raniti in Afganistan.

La 9 mai, redactorii Michael Isikoff si John Barry au informat intr-un scurt articol ca anchetatorii de la Guantanamo au descoperit ca unele dintre garzile de la centrul de detentie au comis infractiuni in timpul interogatoriilor. Una dintre acestea ar fi fost profanarea Coranului, care ar fi fost rupt si aruncat in toaleta.

SURSE CREDIBILE? Cei doi sustin ca aceasta informatie le-ar fi fost furnizata de o sursa credibila din cadrul administratiei americane. Inainte de a o da publicitatii, au contactat doi oficiali ai Departamentului Apararii, solicitandu-le sa o comenteze, dar acestia s-au eschivat.

Dupa cateva zile de la aparitia articolului, ziare din Pakistan si din Afganistan au inceput sa preia acest subiect, moment in care s-au declansat revoltele antiamericane, alimentate de extremism si de nemultumirea fata de situatia economica si sociala precara.

Vineri, un purtator de cuvant de la Pentagon a declarat ca au fost investigate si alte acuzatii formulate de prizonieri referitoare la profanarea Coranului si ca s-a ajuns la concluzia ca acestea "nu erau credibile".
×
Subiecte în articol: externe