x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Informatorii regimului sirian, vânaţi pe Facebook. (VIDEO)

Informatorii regimului sirian, vânaţi pe Facebook. (VIDEO)

09 Oct 2011   •   13:52
Informatorii regimului sirian, vânaţi pe Facebook. (VIDEO)

Cand fortele de securitate siriene urmareau un grup de tineri protestatari, acestia au gasit adapost in casa unui simpatizant. Totusi, un informator i-a dat in vileag, astfel ca tinerii nu au avut alta solutie decat sa fuga pe acoperisul blocului de trei etaje. De acolo au sarit pe o alta cladire, mai putin Jihad Shalhoub, de 43 de ani, care a alunecat si a ramas agatat de balustrada unui balcon.

Barbatul a fost inconjurat de fortele de securitate, care au aruncat cu bolovani in el pana cand a cazut. A murit dupa cateva ore petrecute in spital.

Incidentul, filmat cu telefonul mobil de unul dintre tineri, a dat nastere unui val de indignare fata de informatorii din Siria, care sunt vanati acum cu ajutorul retelei de socializare Facebook.

Fotografiile, precum si adresele celor care sunt banuiti a fi informatori ai serviciilor secrete siriene sunt postate pe Facebook. De acest tratament a avut parte si barbatul banuit ca ar fi informat serviciile secrete despre casa in care se ascunsese Jihad Shalhoub.

Abu Khalaf, care avea un magazin in zona, a fost prins si batut crunt. Magazinul i-a fost distrus.

"Si-a cerut iertare. S-a rugat la Dumnezeu si ne-a rugat sa nu-l lovim. Insa informatorii trebuie pedepsiti. Este un act de autoaparare. Am vazut destui oameni ridicati din case si torturati in inchisori pentru ca au fost dati in vileag de informatori", spune unul dintre activistii care se ocupa de identificarea informatorilor.

Reteaua de informatori din Siria este cunoscuta sub numele de "Awainiyya" (Observatorii).
Partidul Ba'ath, care detine inca puterea in Siria, are doua milioane de membri si controleaza 16 servicii de spionaj. Numarul de informatori este estimat la cateva zeci de mii.

"Sunt cei care monitorizeaza miscarile protestatarilor in timpul demonstratiilor. Cand serviciile de securitate vin sa faca arestari, sunt condusi la tinta de informatorii care poarta masti", spune Sami, unul dintre activisti.

Darea in vileag pe Facebook a informatorilor nu este insa agreata de toti protestatarii sirieni.

"In felul acesta, informatorii pot fi ucisi din razbunare. Noi vrem sa formam un stat democratic, in care sa fie aplicata legea. Trebuie sa actionam legal, nu sa repetam greselile actualului regim", spune Jawad, membru al Miscarii Democratice pentru Schimbare.

×
Subiecte în articol: proteste siria informatori siria