x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insula Şerpilor, viitorul Las Vegas ucrainean?

Insula Şerpilor, viitorul Las Vegas ucrainean?

18 Mai 2009   •   00:00
Insula Şerpilor, viitorul Las Vegas ucrainean?

Cabinetul de miniştri ucrainean are la dispoziţie trei luni pentru a decide unde să amenajeze viitorul Las Vegas al Ucrainei. Sunt vehiculate mai multe variante, printre care care Insula Şerpilor, zona Cernobâl sau stepa din Crimeea, potrivit publicaţiei ucrainiene Segodnia, citată de Agerpres.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a votat la sfârşitul săptămânii trecute un proiect de lege prin care în Ucraina sunt interzise jocurile de noroc şi cazinourile în afara unei zone special amenajate.

Deputatul Valeri Pisarenko, din partea Blocului Iulia Timoşenko (BIUT), iniţiatorul proiectului de lege respectiv, a declarat că se intenţionează crearea unui analog ucrainean al Las Vegasului din SUA, unde vor fi concentrate toate automatele de jocuri mecanice, cazinourile şi structura aferentă.

'Este important ca zona aleasă să fie una fără perspective, departe de marile centre urbane, un teren inapt pentru agricultură', a opinat Pisarenko, în opinia căruia viitorul Las Vegas ucrainean ar urma să fie construit în una dintre cele patru zone propuse de el: o regiune îndepărtată din Donbass (est), o zonă de la graniţa de vest a Ucrainei, regiunea Cernobâl şi Crimeea.

Sudul Ucrainei este locul optim pentru ridicarea unui Las Vegas ucrainean, consideră la rândul său deputatul Anatoli Kinah, din partea Partidului Regiunilor (rusofon, de opoziţie). Kinah, preşedintele Uniunii industriaşilor din Ucraina, propune ca selecţia să se facă între litoralul Mării Azov, Insula Şerpilor din regiunea Odesa sau zona de stepă din Crimeea.

'În textul de lege votat de Rada Supremă nu există niciun cuvânt că va exista doar un singur centru unde vor fi transferate toate cazinourile şi jocurile de noroc. Astfel, cine va veni cu cel mai mare geamantan de bani acela şi va decide unde va fi viitorul Las Vegas ucrainean', a opinat deputata Xenia Liapina, din partea Ucrainei Noastre-Autoapărarera Populară, o oponentă a interzicerii jocurilor de noroc.

Publicaţia Segodnia aminteşte că în 2005 premierul Republicii Autonome Crimeea, Anatoli Matvienko, propusese interzicerea jocurilor de noroc în peninsulă şi concentrarea acestora în zona de stepă a Crimeii. 'Mi-am programat deja o întrevedere cu premierul Iulia Timoşenko pentru a lua în discuţie această idee', a afirmat pentru ziarul citat Matvienko, care enumeră printre avantaje faptul că Peninsula Crimeea este uşor de controlat. Însă, în opinia sa, centrul de cazinouri ar trebui să fie construit undeva în stepa deschisă, departe de rutele aglomerate. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe las vegas