Al cincilea centru financiar din lume, în funcţie de capitalul rulat, a ajuns în pragul falimentului din cauza crizei economice internaţionale, potrivit publicaţiei britanice The Guardian. Insulele Cayman, teritoriu britanic unde au sediul fonduri de hedging cu active în valoare de mai multe mii de miliarde de dolari, se bazează pentru obţinerea veniturilor pe industria serviciilor financiare şi turism, în prezent grav afectate de criza mondială.
Teritoriul se confruntă cu un deficit bugetar enorm şi nu-şi mai poate plăti funcţionarii sau facturile către furnizori. În aceste condiţii, guvernul a cerut autorităţilor de la Londra permisiunea să majoreze taxele impuse locuitorilor şi să strângă fonduri de urgenţă de la bănci. Solicitarea a fost însă refuzată, iar Londra a avertizat că întregul model de afaceri al insulelor este greşit.
Opinia autorităţilor britanice este justă, notează The Guardian, citat de Mediafax, având în vedere că SUA, cea mai mare economie din lume, şi alte state nu şi-au revenit după cea mai severă recesiunie de după cel de-Al Doilea Război Mondial, fondurile de hedge se află încă în perioada de recuperare, iar paradisurile fiscale sunt presate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi membrii G20 să devină mai transparente.
Locuitorii explică problemele economice ale insulelor prin faptul că guvernul anterior a cheltuit sume enorme pentru a reconstrui infrastructura, distrusă în 2004 de uraganul Ivan, mizând pentru recuperarea fondurilor pe dezvoltarea sectorului financiar.
Citește pe Antena3.ro