Această rară recunoaștere a eșecului din partea președintelui francez vine după un an haotic în care țara a avut patru prim-miniștri diferiți și a fost marcată de proteste masive față de reforma pensiilor. Macron a anunțat că în 2025 va deschide calea către organizarea mai multor referendumuri, notează Le Figaro.
Reacțiile din partea opoziției nu au întârziat să apară. Stânga franceză, prin vocea mai multor lideri, consideră că o simplă recunoaștere a greșelilor nu este suficientă și cere demisia președintelui. Ei solicită organizarea unui referendum specific pe tema reformei pensiilor, subiect care a generat cele mai mari proteste din istoria recentă a Franței.
Opoziția de stânga, prin reprezentanți precum Manuel Bompard și Mathilde Panot, a criticat dur discursul prezidențial, cerând plecarea lui Macron de la putere. Ecologista Sandrine Rousseau a comparat situația cu cea din Germania, unde cancelarul Scholz a acceptat să renunțe la putere după pierderea unui vot de încredere.
În schimb, reacțiile din partea dreptei au fost mai moderate. Catherine Vautrin, ministrul sănătății, a apreciat „smerenia" președintelui, în timp ce reprezentanții partidului Les Républicains au văzut în discurs o formă de „luciditate" necesară după un an politic turbulent.
Reprezentantul extremei drepte, Aleksandar Nikolic, și-a exprimat speranța că președintele „va merge până la capăt" cu consultarea francezilor prin referendum, considerând că „țara va fi blocată pentru încă șase luni" dacă nu se iau măsuri.
Discursul lui Macron marchează o schimbare semnificativă în stilul său de conducere, cunoscut anterior pentru fermitate și refuzul de a face compromisuri, în special în ceea ce privește reforma pensiilor care a provocat proteste masive în 2023.
(sursa: Mediafax)