x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Învrăjbiţi de scutul SUA

Învrăjbiţi de scutul SUA

de Irina Cristea    |    18 Feb 2010   •   00:00
Învrăjbiţi de scutul SUA
Sursa foto: /Afp/Mediafax

Găzduirea de România a unor elemente din noul proiect al scutului american antirachetă continuă să facă valuri în statele din regiune. Ucraina îşi explică, la Bucureşti, temerile şi rezervele faţă de proiect, iar şeful Statului Major rus spune că planurile americane vor afecta tratativele pentru dezarmare SUA - Rusia.



Unde vor fi distruse eventualele rachete interceptate de dispozitivul defensiv ce va fi amplasat de SUA pe teritoriul României? Aceasta este principala preocupare a Kievului faţă de elementele scutului SUA care se vor afla, conform actualului proiect, în vecinătatea sa. Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markyian Kulyk, a primit însărcinarea de a se interesa pe lângă autorităţile române dacă eventuale rachete ar putea fi interceptate deasupra teritoriului ucrainean.

Scop în care a avut întrevederi cu ministrul român al Apărării, Gabriel Oprea, şi cu preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu. "Eu, din ce ştiu, dacă s-ar pune problema, ar fi interceptate deasupra Mării Negre şi la mare înălţime", l-ar fi lămurit Meleşcanu, citat de Mediafax.

La Kiev, implicaţiile amplasării în România a unor elemente din scutul SUA au fost comentate, recent, şi de liderul partidului Ucraina Puternică, Serghei Tighipko, potrivit căruia "amplasarea scutului antirachetă şi, mai ales, răspunsul militar al Rusiei vor crea un pericol direct pentru securitatea Ucrainei".

De altfel, Rusia a lansat, chiar ieri, cele mai dure comentarii cu privire la proiectul SUA, prin vocea şefului Statului Major, generalul Nikolai Makarov, citat de RIA Novosti şi preluat de Hotnews. "Având în vedere circumstanţele actuale, această expansiune a scutului antirachetă american în Europa de Est a produs îngrijorare în Rusia, şi la nivel guvernamental, şi în rândul forţelor armate ruseşti. Nu privim cu ochi buni acest proiect", a declarat oficialul rus, precizând că o victimă colaterală a proiectului ar putea fi discuţiile dintre Rusia şi Statele Unite privind înlocuirea Tratatului de Reducere a Armamentelor Strategice (START 1), care a expirat la 5 decembrie anul trecut.

INFIRMĂRI LA SOFIA
În Bulgaria, ministrul Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, îngroaşă rândul oficialilor care dezmint informaţiile privind eventuala implicare a ţării sale în scutul SUA. "Este mult prea devreme pentru astfel de discuţii, deoarece nu este clar nici măcar cum va arăta sistemul", a precizat Mladenov, citat de presa de la Sofia.

Mirosind un bun prilej de scandal politic, a ieşit la rampă şi fostul premier Serghei Stanişev, care a spus că Guvernul pe care l-a condus nu a discutat niciodată despre posibilitatea ca Bulgaria să găzduiască elemente ale sistemului antirachetă al SUA. Stanişev solicită audierea miniştrilor Apărării şi Afacerilor Externe pentru explicaţii privind scutul american.

×
Subiecte în articol: externe