x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul a devenit aproape independent - Suveranitate simbolica

Irakul a devenit aproape independent - Suveranitate simbolica

29 Iun 2004   •   00:00

Cu doua zile inainte de data stabilita, 30 iunie, coalitia condusa de SUA a transferat suveranitatea Irakului Guvernului interimar de la Bagdad.

ANCA ALDEA

O ceremonie sobra a marcat momentul predarii puterii catre irakieni. Ieri-dimineata, in palatul lui Saddam, administratorul civil american Paul Bremer l-a felicitat pe premierul irakian, Iyad Allaui.

Decizia prin care coalitia a cedat mai devreme puterea a fost luata "din cauza problemelor de securitate". Desi Guvernul lui Allaui va fi deplin suveran, dupa cum a stabilit ONU, autoritatile irakiene nu pot lua decizii politice pe termen lung si nu au autoritatea sa-i controleze pe cei 160.000 de militari straini, care vor ramane in Irak.

Mai e pana la puterea deplina

Irakul va deveni intr-adevar un stat suveran abia la sfarsitul lui 2005 sau chiar in 2006. Trebuie organizate, in ianuarie, alegerile pentru desemnarea membrilor Adunarii Nationale de Tranzitie, care va redacta Constitutia. Apoi, deputatii vor alege presedintele. Acesta este momentul in care va fi desemnat noul Guvern.

×
Subiecte în articol: externe