x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul scapa de sub control

Irakul scapa de sub control

13 Aug 2004   •   00:00

Irakul e in fierbere. Bombele americane cad fara incetare asupra oraselor majoritar siite, unde militiile liderului radical Moqtada Sadr opun o rezistenta acerba. Au murit peste 165 de persoane si alte 600 au fost ranite, de miercuri pana ieri, in violentele izbucnite pe tot cuprinsul Irakului.

ANA ILIE

La aproape un an si jumatate de la inceperea ofensivei impotriva regimului lui Saddam Hussein, americanii nu reusesc sa tina sub control Irakul. Cu toate eforturile facute pentru normalizarea situatiei, prin transferul de putere de la 28 iunie si influxul masiv de capital pentru reconstructia tarii, SUA se vad in continuare sfidate de un nucleu dur de luptatori ai liderului siit Moqtada Sadr, decisi sa lupte pana la ultima suflare impotriva "ocupantilor". Nu mai putin de 165 de irakieni au fost ucisi si alti cel putin 600 au fost raniti in confruntarile dintre loialistii lui Sadr si americani.

ASALT LA NAJAF. Cele mai grele lupte se duc la Najaf, orasul majoritar siit din centrul Irakului. Mai mult de 360 de militieni siiti au fost ucisi in confruntari. De mai bine de o saptamana, trupele americane, sustinute de fortele de securitate irakiene, ataca cu tancuri, arme de calibru mare si vehicule blindate, iar zona este survolata de elicoptere.

INARMATI PANA-N DINTI. In oras se aflau ieri nu mai putin de 2.000 de puscasi marini si 1.800 de membri ai Garzii Nationale irakiene, pregatiti pentru un asalt decisiv. In schimb, membrii Armatei lui Mehdi, militiile lui Sadr specializate in gherila urbana, se retrasesera in interiorul cladirilor si ii atacau de acolo pe americani cu grenade si obuze de mortiera. 25 de persoane au fost ucise si alte 153 au fost ranite doar in ultimele 24 de ore, iar bilantul continua sa creasca. Americanii au deschis focul asupra rebelilor retrasi in Cimitirul Wadi al-Salam si in moscheea Imamului Ali, dar nu au patruns in interiorul mausoleului. Au blocat insa orice cale de acces in interiorul monumentului, iar martorii au declarat ca din directia mausoleului se auzeau necontenit tiruri de tanc si de mitraliera.

IN TOATA TARA. Se duc lupte grele si in cartierul rebel Sadr City din Bagdad, unde s-au auzit mai multe explozii de mare putere, miercuri seara. Violente confruntari au loc si la Amara, unde au murit 14 persoane, in Mossul si in orasul siit Diwania. De asemenea, orasul Kut a fost victima unor bombardamente americane de proportii, care au facut nu mai putin de 75 de morti si 150 de raniti. Printre victime se numara partizani ai lui Sadr, dar si civili si copii.

×
Subiecte în articol: externe