x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul anunță că a lansat cu succes o rachetă balistică

Iranul anunță că a lansat cu succes o rachetă balistică

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2023   •   12:30
Iranul anunță că a lansat cu succes o rachetă balistică
Sursa foto: Hepta

Iranul a testat cu succes joi o rachetă balistică cu rază de acțiune de 2.000 km, a anunțat presa de stat iraniană, citată de Reuters, la două zile după ce șeful forțelor armate israeliene a evocat perspectiva unor „acțiuni” împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear.

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale sunt capabile să atingă Israelul și bazele americane din regiune.

În ciuda opoziției Statelor Unite și a țărilor europene, Teheranul a declarat că își va dezvolta în continuare programul de rachete „defensive”.

„Mesajul nostru pentru dușmanii Iranului este că vom apăra țara și realizările sale. Mesajul nostru pentru prietenii noștri este că dorim să ajutăm la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al apărării, Mohammadreza Ashtiani.

Televiziunea de stat a difuzat ceea ce a declarat a fi imagini cu o versiune îmbunătățită a rachetei balistice iraniene Khoramshahr 4, cu o rază de acțiune de 2.000 km și care poate transporta un focos de 1.500 kg (3.300 lb).

Agenția de știri de stat IRNA a declarat că racheta a fost denumită Kheibar, o referire la un castel evreiesc cucerit de războinicii musulmani în primele zile ale Islamului.

Israelul, pe care Republica Islamică nu îl recunoaște, vede Iranul ca pe o amenințare existențială. Iranul spune că rachetele sale balistice reprezintă o importantă forță de descurajare și de represalii împotriva Statelor Unite, Israelului și a altor potențiali adversari regionali.

Marți, generalul israelian de rang înalt a evocat perspectiva unei „acțiuni” împotriva Iranului, în condițiile în care eforturile celor șase puteri mondiale de a revigora acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015 au intrat în impas din septembrie anul trecut, pe fondul temerilor tot mai mari ale Occidentului cu privire la accelerarea progreselor nucleare ale Teheranului.

Acordul nuclear, la care Washingtonul a renunțat în 2018, a impus restricții asupra activităților nucleare ale Iranului care au prelungit timpul de care Teheranul ar avea nevoie pentru a produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară, dacă ar alege să o facă. Iranul neagă că urmărește să obțină arme nucleare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: racheta balistica iran