x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Washingtonul destăşoară avioane invizibile F-22 în Qatar

Iran: Washingtonul destăşoară avioane invizibile F-22 în Qatar

29 Iun 2019   •   12:20
Iran: Washingtonul destăşoară avioane invizibile F-22 în Qatar
Sursa foto: pixabay.com

SUA au desfăşurat pentru prima oară avioane invizibile F-22 în Qatar, a anunţat vineri Pentagonul, sporind astfel prezenţa militară americană în Golful Persic, în plină tensiune cu Iranul, informează sâmbătă France Presse.

Aparatele F-22 Raptor au fost desfăşurate "pentru a apăra forţele şi interesele americane", a anunţat comandamentul general al forţelor americane într-un comunicat care nu precizează numărul avioanelor trimise.

O imagine difuzată de asemenea de Pentagon arată cinci avioane F-22 zburând deasupra bazei americane de la Al Udeid din Qatar.

Teheranul şi Washingtonul sunt angajate într-o escaladare verbală de când preşedintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din acordul încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian şi să restabilească sancţiunile împotriva Iranului.

În replică, Teheranul a informat la 8 mai despre intenţia sa de a-şi suspenda progresiv angajamentele luate în conformitate cu acordul încheiat în 2015 la Viena dacă europenii, ruşii şi chinezii nu îl ajută să ocolească măsurile restrictive americane, în special în domeniile petrolier şi financiar.

Un vârf de tensiune a fost atins când Iranul a doborât o dronă americană, în 20 iunie, după o serie de atacuri de origine necunoscută împotriva unor petroliere, atribuite de Washington Teheranului, care însă a dezminţit.

În luna mai, SUA - vorbind despre un posibil plan de atac iranian împotriva forţelor americane în regiune - desfăşuraseră în Golf un portavion, precum şi bombardiere B-52 Stratofortress, capabile să transporte rachete cu încărcătură nucleară.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran sua f-22 Qatar