x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul cere o reacție internațională față de amenințările americane la adresa Venezuelei

Iranul cere o reacție internațională față de amenințările americane la adresa Venezuelei

03 Mai 2019   •   11:34
Iranul cere o reacție internațională față de amenințările americane la adresa Venezuelei

Guvernul iranian a cerut vineri comunităţii internaţionale să reacţioneze la încercările Statelor Unite de a da "o lovitură de stat" sau a întreprinde "o acţiune militară" în Venezuela contra preşedintelui Nicolas Maduro, transmite EFE.

"Ameninţarea cu folosirea forţei împotriva altor ţări reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, în special a Cartei ONU", subliniază într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe din Iran.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Abas Musavi, şi-a exprimat speranţa că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi comunitatea internaţională vor denunţa aceste poziţii şi vor avea o "reacţie adecvată" faţă de ele.

"Din păcate, stabilitatea globală este ameninţată de cei care caută războiul şi haosul (autorităţile americane) şi este imperativ ca toţi membrii comunităţii internaţionale să-şi folosească puterea de care dispun pentru a rezolva problema", a spus el.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat miercuri, la o zi după revolta condusă de liderul opoziţiei Juan Guaido, că "acţiunea militară este posibilă" pentru a favoriza o tranziţie politică în Venezuela.

În aceeaşi zi, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat la Doha, pentru EFE, că ţara sa este mulţumită că poporul venezuelean a respins lovitura de stat.

Relaţiile dintre Teheran şi Caracas sunt foarte strânse din epoca preşedintelui Hugo Chavez, decedat între timp, şi sunt consolidate de opoziţia ambelor state faţă de Washington, Iranul acuzând SUA de ingerinţă în afacerile interne ale Venezuelei.

De cealaltă parte, mai multe state, între care SUA şi Columbia, pregătesc o rezoluţie a Organizaţiei Statelor Americane de condamnare a "ingerinţei" în Venezuela a Cubei, Chinei şi Rusiei, ţări aliate cu Maduro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: venezuela sua nicolas maduro iran