x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul confirmă că a lovit SI în Irak, fără o coordonare cu SUA

Iranul confirmă că a lovit SI în Irak, fără o coordonare cu SUA

de Agerpres    |    06 Dec 2014   •   09:54

Un înalt responsabil iranian a confirmat că armata ţării sale a lovit jihadişti ai Statului Islamic /SI/ în Irak, fără o coordonare cu Statele Unite, într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian.

Iranul a efectuat lovituri aeriene "pentru a apăra interesele prietenilor noştri din Irak", a declarat viceministrul afacerilor externe Ebrahim Rahimpour.

"Nu avem nicio coordonare cu americanii. Ne coordonăm cu guvernul irakian", a adăugat el, potrivit afirmaţiilor sale citate de The Guardian.

Iranul a refuzat până în prezent să confirme informaţiile Pentagonului asupra loviturilor sale aeriene în Irak difuzate la începutul săptămânii, aminteşte AFP.

Raidurile avioanelor de luptă iraniene F-4 Phantom de la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc "în provincia din est Diyala", într-o zonă din estul Irakului unde Statele Unite nu operează, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Steven Warren. Aceasta a fost prima operaţiune de luptă a avioanelor iraniene F-4 împotriva SI, cunoscută de Washington, a adăugat el.

Statele Unite şi Iranul întreţin relaţii conflictuale de la revoluţia islamică din 1979 la Teheran, chiar dacă cele două ţări luptă acum împreună împotriva SI, notează AFP.

Primul ministru irakian Haider al-Abadi a declarat la rândul său că nu ştie nimic despre loviturile iraniene împotriva poziţiilor SI în Irak.

"Nu vom permite degradarea condiţiilor din Irak ca în Siria, cu intervenţia unor actori străini", a adăugat Rahimpour potrivit The Guardian.

×