x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul execută doi bărbați pentru presupuse infracțiuni comise în timpul protestelor

Iranul execută doi bărbați pentru presupuse infracțiuni comise în timpul protestelor

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2023   •   12:00
Iranul execută doi bărbați pentru presupuse infracțiuni comise în timpul protestelor
Sursa foto: Hepta

Iranul execută doi bărbați pentru presupuse infracțiuni comise în timpul protestelor, susțin autoritățile de la Teheran. Patru persoane au fost executate până acum în legătură cu demonstrațiile care au urmat după moartea în arest a tinerei Mahsa Amini.

Iranul a executat doi bărbați, după ce au fost condamnați pentru uciderea unui membru al forțelor paramilitare în timpul protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, a anunțat Justiția de la Teheran, citată de The Guardian.

Astfel, numărul persoanelor executate până acum în legătură cu demonstrațiile a ajuns la patru. Doi bărbați au fost condamnați la moarte în decembrie, provocând indignare la nivel mondial.

"Mohammad Mahdi Karami și Seyyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzurați în această dimineață", a raportat sâmbătă Mizan Online.

Tribunalul de primă instanță i-a condamnat la moarte pe cei doi bărbați la începutul lunii decembrie, iar marți, Curtea Supremă a confirmat sentințele de condamnare la moarte, acuzându-i de uciderea lui Ajamian la 3 noiembrie.

Victima era un membru al miliției Basij - legată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice - care a murit la Karaj, la vest de Teheran.

Procurorii au declarat anterior că tânărul în vârstă de 27 de ani a fost dezbrăcat și ucis de un grup de persoane în doliu care aduceau un omagiu unui protestatar ucis, Hadis Najafi.

Autoritățile au arestat mii de persoane în valul de demonstrații care a început odată cu moartea în septembrie, în arest, a tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, care fusese arestată de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice Iran, care impune în special purtarea vălului în public pentru femei.

De la începutul protestelor, tribunalele au condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu demonstrațiile, potrivit unui contor al Agenției France-Presse bazat pe informații oficiale.

Dintre acestea, patru au fost executate, pentru alte două sentințe au fost confirmate de Curtea Supremă, șase așteaptă noi procese, iar alte două pot face apel.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: teheran execuții iran