x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ISRAEL/Alegeri cu final deschis

ISRAEL/Alegeri cu final deschis

de Irina Cristea    |    10 Feb 2009   •   00:00
ISRAEL/Alegeri cu final deschis

Săptămâni la rând au fost siguri de victorie, pe care sondajele de opinie o înfăţişau drept clară şi fără drept de apel. Acum, Benjamin Netanyahu şi membrii partidului său, Likud, nu pot decât să spere că alegerile generale de azi se vor încheia cu revenirea lor la putere.



Ultimele zile au dat peste cap calculele electorale ce păreau bine puse la punct. O parte din electoratul partidului de opoziţie Likud a trecut în "tabăra" formaţiunii ultranaţionaliste Yisrael Beiteinu (Israelul nostru), condusă de Avigdor Lieberman, un fost emigrant din Republica Moldova. În aceste condiţii, partidul de guvernământ, Kadima, condus de ministrul Afacerilor Externe, Tzipi Livni, ar putea obţine o victorie la limită, potrivit paginii electronice a publicaţiei Haaretz.

Yisrael Beiteinu este creditat cu şanse de a obţine 18 sau 19 mandate în Parlamentul israelian (Knesset), faţă de cele 11 pe care le-a deţinut în mandatul precedent. De altfel, Yisrael Beiteinu a cunoscut cea mai mare creştere în sondaje, în condiţiile în care recentul conflict din Gaza a îndreptat mulţi alegători spre extrema dreaptă.

Potrivit estimărilor date publicităţii de AFP, cu o zi înaintea scrutinului, Likud şi Kadima erau "umăr la umăr", disputându-şi o parte importantă din cele 120 de locuri din Knesset. Partidul lui Netanyahu miza pe 25-27 de mandate, iar Kadima, pe cel mult 23. Previziuni încă optimiste pentru Likud, care se teme că va pierde până la urmă în faţa partidului ministrului de Externe, scrie Haaretz. Mai mult, nu este sigur ce strategie postelectorală şi-a pregătit Avigdor Lieberman şi pe cine va susţine în vederea formării viitorului Guvern. "Liderul Yisrael Beiteinu a fost foarte vag de fiecare dată când a fost chestionat cu privire la recomandarea pe care o va face şefului statului", scrie Ynetnews, citând un colaborator al lui Benjamin Netanyahu.

PROCESUL DE PACE
Likud nu susţine ideea creării unui stat palestinian suveran şi mizează pe un plan economic "care va îmbunătăţi şansele procesului de pace", notează AFP. Kadima este favorabilă creării unui stat palestinian care să includă cea mai mare parte din Cisiordania şi întreaga Fâşie Gaza. Yisrael Beiteinu doreşte un Israel mai "omogen" din punct de vedere etnic. Soluţia propusă este retrasarea graniţelor israeliene pentru a exclude marile oraşe arabe şi trecerea acestora în interiorul unui stat palestinian.

"Când atmosfera din ţară este de asediu, de înfrângere, dreapta are de câştigat. Când atmosfera este destinsă, avantajul este de partea stângii"
Shlomo Avineri, profesor de ştiinţe politice

×
Subiecte în articol: externe yisrael beiteinu