x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aviaţia israeliană bombardează o ţintă din Liban ca represalii la tirul cu rachete dinspre această ţară

Aviaţia israeliană bombardează o ţintă din Liban ca represalii la tirul cu rachete dinspre această ţară

23 Aug 2013   •   09:13
Aviaţia israeliană bombardează o ţintă din Liban ca represalii la tirul cu rachete dinspre această ţară

Aviaţia israeliană a efectuat vineri dimineaţa un raid asupra unei poziţii a unui grup palestinian apropiat regimului sirian şi care-şi are baza în sudul Libanului, raid ce are loc la câteva ore după un tir cu patru rachete asupra statului evreu, dar care nu a provocat victime sau pagube materiale majore, au anunţat agenţia libaneză de presă şi televiziunea Al-Manar, informează agerpres.ro.

Raidul israelian a avut loc în valea Na'ameh asupra unei poziţii a Frontului Popular de Eliberare a Palestinei - comandamentul general (FPLP-CG), a indicat agenţia libaneză de presă, referindu-se la grupul condus de Ahmad Jibril şi cunoscut pentru sprijinul său faţă de regimul preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Purtătorul de cuvânt al FPLP-CG, Ramez Moustapha, a afirmat că aviaţia israeliană a lansat un obuz asupra văii Na'ameh, ''fără să facă nici victime, nici pagube materiale'', şi a dezminţit orice legătură între grupul său şi tirul de rachete trase joi asupra statului evreu.

''FPLP-CG nu are nimic de-a face cu rachetele. Dimpotrivă, estimăm că timeing-ul acestor rachete este destul de suspect, există semne de întrebare. Israelienii încearcă tot timpul să semene disensiuni între palestinieni şi libanezi'', a afirmat Ramez Moustapha pentru AFP.

Potrivit televiziunii libaneze Al-Manar, citată de Reuters, purtătorul de cuvânt al FPLP-CG s-a declarat surprins de atacul aviaţiei israeliene după ce tirul de rachete de joi a fost revendicat de o grupare musulmană sunnită care are legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Anterior, armata israeliană a anunţat că aviaţia sa a efectuat un raid asupra Libanului, la câteva ore după tirul de patru rachete trase asupra nordului statului evreu, revendicat de un grup ce are legături cu Al-Qaida Două din cele patru rachete au căzut în zone populate, provocând pagube materiale, nu şi victime.

Atacul a fost revendicat pe Twitter de un responsabil al Brigăzilor Abdallah Azzam, un grup ce are legături cu Al-Qaida şi care a revendicat atacuri similare împotriva statului evreu în 2009 şi 2011.

''Brigăzile Abdallah Azzam nu se află în Na'ameh'', a precizat purtătorul de cuvânt al FPLP-CG.

Armata israeliană ''consideră Libanul şi forţele armate libaneze responsabile de acest atac'', declara într-un comunicat precedent armata israeliană, precizând că rachetele au fost trase de către jihadişti.

O sursă a securităţii libaneze, citată de Reuters, a afirmat că o rachetă a căzut într-o zonă din apropiere de Na'ameh, la sud de capitala libaneză Beirut, aproape de o reţea de tuneluri folosite de către FPLP-CG pe dealurile ce domină ţărmul mediteranean. Racheta a provocat un crater de cinci metri, dar nu şi victime.  

×