x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul cere Europei şi SUA să-l susţină pe preşedintele egiptean

Israelul cere Europei şi SUA să-l susţină pe preşedintele egiptean

31 Ian 2011   •   09:29
Israelul cere Europei şi SUA să-l susţină pe preşedintele egiptean
149085-.jpgIsraelul le-a transmis Statelor Unite ale Americii şi ţărilor europene un mesaj confidenţial în care le cere să susţină stabilitatea regimului preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, ţintă a unui val de proteste fără precedent, în ultimii 30 de ani, în Egipt.

În respectivul document, responsabili israelieni afirmă că "menţinerea stabilităţii regimului din Egipt" este în "interesul Occidentului" şi al "întregului Orient Mijlociu", scrie Haaretz, citat de Agerpres. "În consecinţă, trebuie frânate criticile publice la adresa preşedintelui Hosni Mubarak", conform mesajului transmis la sfârşitul săptămânii trecute.

Postul de radio al armatei, care a preluat această informaţie, a aprecat că iniţiativa constituie o critică la adresa SUA şi a ţărilor europene care nu susţin regimul preşedintelui Mubarak.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a refuzat să comenteze această informaţie.

Până acum, Israelul s-a abţinut de la comentarii privind valul de proteste sociale din Egipt - o situaţie fără precedent în ultimii 30 de ani, perioadă în care ţara a fost condusă cu mână de fier de Hosni Mubarak.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care declarase că Israelul doreşte să apere pacea sa cu Egiptul, precum şi 'stabilitatea şi securitatea regională', le-a cerut miniştrilor săi să se abţină de la orice declaraţii pe tema situaţiei din această ţară.

Egiptul este prima ţară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul, în 1979, fiind urmat în 1994 de Iordania.

×