x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul îi cere lui Obama să respecte angajamentele făcute de Bush

Israelul îi cere lui Obama să respecte angajamentele făcute de Bush

02 Iun 2009   •   00:00

Statul israelian îşi doreşte ca preşedintele american Barack Obama să respecte înţelegerile încheiate cu el de predecesorul acestuia George W. Bush cu privire la colonizare, a afirmat marţi un ministru israelian, citat de AFP.



"În contextul în care preşedintele american solicită îngheţarea construcţiilor, inclusiv a grădiniţelor /din colonii/, el se îndepărtează de înţelegerile încheiate cu Israelul de preşedintele Bush În 2004, domnul Bush a precizat într-o scrisoare că procesul de construcţie ar putea continua în marile blocuri de implantări din Iudeea-Samaria /Cisiordania/, iar în virtutea acestui text Israelul a evacuat ulterior circa douăzeci de colonii din Fâşia Gaza. Funcţionarii din cadrul Departamentului de Stat american cunosc aceste înţelegeri", a afirmat pentru postul public de radio ministrul israelian al mediului Gilad Erdan, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu.


Preşedintele american Barack Obama a afirmat luni, înaintea plecării în Orientul Mijlociu, necesitatea unei anumite fermităţi la adresa Israelului pe temele creării unui stat palestinian şi a colonizării din teritorii. În cadrul unui interviu acordat postului de radio public american NPR, Obama a justificat această fermitate prin faptul că tendinţa generală actuală din regiune este "profund negativă" pentru interesele israeliene şi cele americane.

Pe de altă parte, Gilad Erdan a amintit că Israelul este angajat în "Foaia de parcurs", un plan internaţional de pace lansat în 2003 şi neconcretizat, ce prevede crearea, în mai multe etape, a unui stat palestinian. "Nu trebuie însă să arătam Israelul cu un deget acuzător, întrucât acest plan presupune ca în primul rând palestinienii să pună capăt violenţelor, în condiţiile în care ei nu luptă împotriva organizaţiilor teroriste. Cei care cred că pot exercita presiuni în detrimentul intereselor şi a securităţii locuitorilor din Israel se înşeală. Noi considerăm că trebuie să continuăm dialogul cu administraţia la Washington şi că este posibil să o convingem", a explicat el.

×
Subiecte în articol: externe