x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia solicită UE un plan de acţiune împotriva imigraţiei clandestine

Italia solicită UE un plan de acţiune împotriva imigraţiei clandestine

23 Oct 2013   •   14:16
Italia solicită UE un plan de acţiune împotriva imigraţiei clandestine

Italia va solicita Uniunii Europene, în timpul summitului de joi şi vineri, la Bruxelles, "patru angajamente clare" în lupta împotriva imigraţiei clandestine, a declarat marţi şeful Guvernului italian, Enrico Letta, citat de AFP, potrivit Mediafax.

"Vom solicita Consiliului European patru angajamente clare deoarece drama de la Lampedusa", naufragiul din 3 octombrie survenit în apropierea acestei mici insule italiene, "este o problemă europeană", a declarat Letta în faţa deputaţilor italieni.

Potrivit şefului Guvernului italian, Italia va cere "implementarea programului de supraveghere Eurosur, consolidarea Frontex, un plan de acţiune privind gestionarea problemei imigraţiei şi un dialog cu ţările mediteraneene" din care provin imigranţii.

Letta a insistat deja asupra acestor puncte luni, în cursul unei întrevederi la Roma cu premierul grec Antonis Samaras.

"Nu vom accepta un compromis la Bruxelles", a avertizat, marţi, Letta. "Nimeni nu trebuie să creadă că aceste tragedii sunt episoade ocazionale care vor înceta odată cu sosirea iernii", a adăugat el.

Peste 400 de imigranţi au murit în două naufragii care au avut loc la începutul lunii octombrie, în numai o săptămână, primul în apropierea coastelor insulei italiene Lampedusa, al doilea în apropierea Maltei.

"Europa nu poate, având în vedere propria istorie şi rădăcinile sale profunde şi nobile, să rămână fără reacţie în faţa unor tragedii precum cea de la Lampedusa", a afirmat premierul italian, care încearcă să-i convingă pe colegii săi din UE ca ţările lor să împartă cu Italia povara imigraţiei.

×