x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia vrea o rotaţie în UE a porturilor pentru primirea de migranţi

Italia vrea o rotaţie în UE a porturilor pentru primirea de migranţi

29 Aug 2018   •   18:15
Italia vrea o rotaţie în UE a porturilor pentru primirea de migranţi

 Italia va susţine, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor apărării ai ţărilor din UE, ideea unei rotaţii a porturilor europene pentru primirea de migranţi salvaţi în cadrul misiunii Sophia de pe Marea Mediterană, a anunţat miercuri o sursă de informaţie din cadrul Ministerului Apărării, informează AFP. 

"Propunerea vizează să se ajungă la o rotaţie a porturilor de debarcare, adică obiectivul nostru este de a face în aşa fel încât Italia să nu mai fie singura care să se ocupe de această problemă, ci şi alte ţări membre. Cu atât mai mult cu cât, în cazul misiunii Sophia, este vorba de o misiune a UE", a subliniat această sursă pentru AFP. 

Ministrul italian al apărării, Elisabetta Trenta, se va deplasa miercuri la Viena, pentru a participa la o reuniune informală a miniştrilor apărării din UE, care va avea loc joi. 

Operaţiunea navală europeană Sophia, în prezent aflată sub comandament italian, prevede deocamdată ca toţi migranţii salvaţi în cadrul acestei misiuni să fie debarcaţi într-un port italian. 

Potrivit cotidianului La Stampa, ideea italiană este de a efectua rotaţii între porturi "din diverse ţări ale UE care au ieşire la Marea Mediterană - Franţa, Spania, Malta şi Grecia" pentru a-i debarca pe migranţi. "Cu primele două ţări îndemnate să coopereze mai mult decât celelalte", adaugă publicaţia. 

Italia a ameninţat că îşi va închide porturile în cazul în care de îngrijorările sale nu se va ţine cont. Guvernul de la Roma argumentează că atunci când a fost stabilită, în 2015, regula debarcării în porturile din Italia a tuturor migranţilor salvaţi, nimeni nu se aştepta că atâţia migranţi vor fi scoşi din apele Mediteranei. 

În replică, statele membre ale UE afirmă că nu doresc să decidă asupra acestei politici sub ameninţare şi că numărul de migranţi pe care i-a preluat Italia este mic în comparaţie cu populaţia ţării.

AGERPRES

×