x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii se plâng că-i invadează romii fugăriţi de Sarkozy

Italienii se plâng că-i invadează romii fugăriţi de Sarkozy

de Carmen Plesa    |    01 Sep 2010   •   00:00

"Romii francezi au ajuns deja aici" - a anunţat ieri cotidianul italian Il Tempo, bazându-se pe declaraţiile făcute de primarul Romei, Gianni Alemano, şi pe... "tamtamul mediatic" de pe "site-urile româneşti" care relatează cum "disperaţi, oameni buni, dar fără un ban, alungaţi de Sarkozy, se îndreaptă către Roma".

Jurnaliştii italieni susţin că Roma nu le va deschide însă drumul, lăsându-i să se instaleze pe terenurile goale ori prin clădirile dezafectate. Dacă romii într-adevăr s-ar pregăti să se mute din Franţa în Italia, momentul ar fi cât se poate de prost, pentru că primarul capitalei Italiei tocmai a anunţat că, începând de săptămâna viitoare, va evacua şi închide aproximativ 200 de tabere abuzive. Mai mult decât atât, Gianni Alemano a declarat că ministrul de Interne italian îi va propune celui francez să ceară împreună la UE un plan european "de gestionare a fluxurilor de nomazi". Alemano s-a mai plâns că accentuarea crizei economice, politica autorităţilor franceze şi calamităţile naturale din România vor face ca Italia să devină principala destinaţie vizată de romi în următoarele luni.

"Forţele de ordine au văzut deja maşini cu numere de înmatriculare franceze", a spus primarul Romei, care a avertizat că romii nu vor fi lăsaţi să se instaleze în capitala Italiei.
Între timp, autorităţile franceze par să-şi dea cu stângu' în dreptu' în ceea ce-i priveşte pe romi. La Saint-Etienne, forţele de ordine au evacuat ieri un imobil dezafectat în care locuiau ilegal aproximativ 40 de romi. Evacuarea s-a făcut la cererea proprietarului clădirii.

În schimb, Tribunalul din Lille a anulat tot ieri şapte ordine de îndepărtare de pe teritoriul francez, emise de Prefectură, pe numele unor romi din România, a anunţat 20 minutes.fr. Romii fuseseră evacuaţi săptămâna trecută de pe un teren din oraş. Prefectul a anunţat că nu va face recurs la decizia tribunalului.

Şi Guvernul de la Paris pare din ce în ce mai divizat când vine vorba despre romi. După ce, duminică, ministrul Apărării a criticat "stigmatizarea unei comunităţi", iar cel de Externe a spus, luni, că nu e deloc mulţumit de ce se întâmplă cu romii, ieri a venit rândul secretarului de stat Fadela Amara să se arate împotriva expulzărilor.

×
Subiecte în articol: externe